10 vragen over botox en fillers

Getty Images

Botox, fillers… er wordt over gepraat alsof het de gewoonste zaak van de wereld is om zo een strakke huid te krijgen. Maar wat doen die middelen eigenlijk? En hoe veilig zijn ze? Tien vragen aan gerenommeerde cosmetisch artsen.

1. Wat is botox precies?

“Botox is de afkorting van een op zich giftige stof, botuline toxine. Maar het is ook de merknaam van een medicijn dat van deze stof gemaakt is. Het vergif daarin is uiteraard sterk verdund! Het ­me­dicijn wordt uiterst zorgvuldig geproduceerd en is door de zeer strenge Amerikaanse Warenwet goedgekeurd”, aldus Leo van ­Rozelaar, cosmetisch arts bij het Medisch Laser Centrum. “Botox wordt gebruikt om spieren te ontspannen. Revalidatie-artsen en neurologen werken er bijvoorbeeld mee om spasmen – ongewenste spierspanningen – te verhelpen. Ook cosmetisch is het doel om spieren te ontspannen. Denk aan het lam leggen van fronsspieren die rimpels in het voorhoofd veroorzaken. Omdat ze niet meer ­samentrekken, vervaagt een rimpel langzaam maar zeker.”
 

2. Wat zijn de risico’s en hoelang heeft botox effect?

“We hebben inmiddels dertig jaar ­ervaring met botox en het wordt in een absoluut veilige dosis ingespoten. Bij een ervaren arts kan er eigenlijk nooit iets ernstigs gebeuren. Ben je ondeskundig geprikt, dan loop je het risico op bijvoorbeeld een hangend ooglid. Heel naar, maar na een maand of drie is dat weer bijgetrokken.” Pijnlijk zijn de kleine prikjes nauwelijks, aldus Leo van Rozelaar. “Je krijgt hoogstens wat blauwe plekken.” Het effect van botox blijft tussen de drie en zes maanden te zien.
 

3. Wat doet een filler?

“Naarmate we ouder worden, verliest ons gezicht volume. Daardoor staat de huid niet langer strak gespannen, maar verslapt en gaat hangen”, legt Helga van den Elzen uit. Zij is cosmetisch arts en eigenaresse van de Elzenkliniek. “Door op een paar plaatsen fillers in te spuiten, brengen we het volume terug. Het vullen van de zijkanten van het gezicht en de kaaklijn zorgt er bijvoorbeeld voor dat de contouren weer strakker worden. En door het vullen van de neus-lippenplooi en de wang vlak onder het jukbeen haal je vermoeidheid en scherpte uit het gezicht.”
 

4. Zakt je huid niet in als de filler is uitgewerkt?

“Tijdelijke fillers, waar wij uitsluitend mee werken, blijven negen maanden tot een jaar zitten”, stelt Helga van den Elzen. “En het aardige is dat wanneer je de behandelingen herhaalt, het effect steeds langer zichtbaar blijft. Zo hebben we een behandeling met hyaluronzuur, een stof die ook van nature in de huid voorkomt. Herhaaldelijk gebruik hiervan zorgt dat de huid zelf weer ­collageen gaat aanmaken, het ‘cement’ dat voor volume zorgt. Als het effect is uitgewerkt, zakt de huid dus niet in. Integendeel, de werking is zelfs preventief omdat je veroudering en zwaarte­kracht allebei – tijdelijk – uitschakelt.”
 

5. Waarom kun je beter voor tijdelijke dan voor permanente fillers kiezen?

“De vorm van je gezicht verandert door het normale verouderingsproces. Ook als je fillers gebruikt. Per­manente fillers zijn vormvast en daardoor passen ze na een paar jaar niet meer bij de nieuwe verhoudingen van het gezicht. Dat ziet er heel onnatuurlijk uit”, stelt Katja Kiewiet de Jonge. Zij is oprichtster van de gelijknamige kliniek, gespecialiseerd in cosmetische dermatologie. “En met permanente fillers kunnen zich nogal wat complicaties voordoen. Denk aan harde bobbels door inkapseling en aan infecties.”
Botox

6. Hoe hou je het effect natuurlijk?

“Het is zaak het hele gezicht goed te bekijken en niet te focussen op een deel, zoals jukbeenderen of ­lippen”, legt Katja Kiewiet de Jonge uit. “Als arts moet je daar gevoel voor hebben; je hebt een adviserende taak. Voor een geleidelijk effect is het ook belangrijk om de fillers stap voor stap op te bouwen. Zo zorg je dat elk gezicht zijn karakter ­behoudt. De bedoeling is dat de man of vrouw die bij ons komt er béter uit gaat zien, niet ánders.”
 

7. Wanneer is het te laat voor fillers en botox?

“Leeftijd is niet doorslaggevend, de conditie van de huid wel. Is die te verslapt, dan hebben fillers weinig nut. Ze hebben steun nodig, dus moet de huid wel een zekere mate van stevigheid hebben. Een ervaren arts kan beoordelen of een filler zin heeft”, concludeert Peter Velthuis van de gelijknamige kliniek voor cosmetische ingrepen. “Botox kan in principe altijd, maar je moet je wel afvragen of het resultaat, een glad, rimpelloos voorhoofd, past bij een sterk verouderde huid.”
 

8. Is een behandeling met fillers pijnlijk?

Peter Velthuis: “Hoe dichter je bij de mond en neus komt, des te pijnlijker zijn de prikjes. Ook geldt: hoe oppervlakkiger je prikt, hoe meer pijn het doet. Daarom verdoven wij zo nodig plaatselijk de huid.” Floor Claus van Bergman Clinics, gespecialiseerd in esthetische plastische chirurgie, vult aan: “Zo’n verdoving is ver­gelijkbaar met de verdoving bij de tandarts. In principe kun je na de behandeling meteen gewoon weer aan het werk.”
 

9. Hoe vind ik een goede arts die ervaring heeft met deze technieken?

“Stel vooral veel vragen, bijvoorbeeld hoe vaak en hoelang een arts met injectables als botox en fillers werkt”, raadt Helga van den Elzen aan. “Wie wil weten of hij of zij in goede handen is, kan controleren of een arts bij de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde aangesloten is. Klinieken hebben, als het goed is, een ZKN-keurmerk van Zelfstandige Klinieken Nederland.”
 
Meer informatie over de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde via www.nvcg.nl of T 0475-33 45 90. Meer over het ZKN-keurmerk is te vinden op www.zkn.nl, of via T 070-317 79 80.
 

10. Wat kost een behandeling?

Leo van Rozelaar: “Iedere arts hanteert zijn eigen tarieven en de prijs is afhankelijk van de hoeveelheid die ingespoten moet worden. We vragen cliënten altijd langs te komen. Pas dan kunnen we een kostenplaatje geven. Om een idee te krijgen, staat hieronder een kader met een richtlijn van de prijzen. Omdat het hier niet om medische behandelingen gaat, worden de kosten niet
vergoed door de ziektekostenverzekering.

Wat kost...? Vanaf-prijzen voor:  
Kraaienpootjes vervagen  €200
Rimpels opvullen bij bovenlip  €250
Frons wegwerken  €200
Neus-lippenplooi opvullen  €550
Lippen opvullen  €500
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine