Spijt van uw tatoeage

Hoe krijgt u 'm weg?

U heeft een tattoo laten zetten, want dat vond u mooi. Of u wilde u ermee onderscheiden. Maar nu, jaren later, wilt u er eigenlijk vanaf. Kan dat?

Een tatoeage is in principe een permanente versiering. Wanneer u er één laat zetten, gaat u er dus ook vanuit dat u deze de rest van uw leven zult laten zitten. Toch kunt u een tatoeage op den duur niet meer mooi vinden.

Tatoeage laten verwijderen
Tatoeages die u in een bui van overmoed, rebellie of verliefdheid heeft gezet, zijn vaak de eerste die voor verwijdering in aanmerking komen. U kunt ook een andere reden hebben, zoals een geringere kans op de arbeidsmarkt. U kunt de tatoeage dan laten verwijderen.

Er zijn verschillende manieren om een tatoeage te laten verwijderen. Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw waren de technieken beperkt. Zuren, schaven en snijden waren de enige mogelijkheden.

Deze methoden lieten flinke littekens achter en waren behoorlijk pijnlijk. Tegenwoordig kan een verwijdering zonder 'bloedvergieten'. Er zijn namelijk methodes die pijnloos de ooit zo felbegeerde afbeelding verwijderen.

Lasertherapie
De meest bekende methode is lasertherapie. De laser breekt de kapsels, waarin de inktdeeltjes zitten, open. De laser verspreidt de pigmenten in minuscule deeltjes door het lichaam. Het afweersysteem van het lichaam wordt gebruikt om de pigmenten op te ruimen.

Aan lasertherapie zitten ook nadelen. In praktijk zijn alleen de donkere kleuren goed te verwijderen. Moderne felle kleuren zijn moeilijk te verwijderen. Op een gebruinde of donkere huid wordt het behandelde vlak lichter dan de rest van de huid. Als de tatoeage is weggehaald, herstelt de huid langzaam. Uw huid ziet er na de behandeling uit als een brandblaar.

Prikpen
Een andere optie is een verwijdering met behulp van een prikpennetje. Hiermee wordt de huid aangestipt. Er ontstaan kleine openingen, waardoor de kleurstoffen naar buiten komen. Het resultaat is al na één behandeling te zien.

Plus- en minpool
Een andere methode van tatoeageverwijdering die vaak gebruikt wordt, is die met een min- en een pluspool. Naast de tattoo wordt een minpool geplaatst en met een pluspool wordt heen en weer over de tatoeage bewogen. Hierdoor worden de moleculen van de ingebrachte inkt van de tatoeage stuk geschoten en wordt de opperhuid verwijderd.

Vervolgens gaat het inktpigment van de afbeelding in de korst zitten. De korst neemt de kleurstoffen op en laat vanzelf een keer los. Bij het loslaten verdwijnen dus ook de kleurpigmenten.

Volgens tatoeagedeskundige Eddy van den Velden is deze techniek niet gangbaar. Je maakt de huid namelijk altijd kapot als je deze verbrandt.

Operatie
Ook een manier van verwijderen, is een operatie waarbij de tatoeage weggehaald wordt. U krijgt hierbij echter nooit de garantie dat uw tatoeage ook daadwerkelijk littekenvrij verwijderd wordt. Hoe makkelijk een tatoeage verwijderd kan worden, hangt af van de grootte en diepte van de tattoo.

Cover-up, de minst pijnlijke oplossing
Als u de naam van uw ex-geliefde op uw arm hebt laten zetten en u daar vanaf wilt, dan kunt u ook kiezen voor een zogenaamde cover-up. Dit is het wegwerken van de oude tatoeage door er een nieuwe tattoo overheen te zetten. Dit is vaak de goedkoopste en minst pijnlijke oplossing.