Internet en tv bij grote providers duurder, maar niet altijd sneller

Ook in 2019 stijgen de tarieven weer bij KPN en Ziggo voor internet en tv. Het is het vijfde jaar op rij dat de twee grootste internetproviders hun prijzen verhogen. De prijzen zijn sinds 2017 voor alle internet- en tv-pakketten gemiddeld met zo’n 17 procent gestegen, dat is in totaal een stijging van bijna 80 euro.

De internetsnelheid van een aantal pakketten wordt dan verhoogd, soms tot wel 25 procent. Bij de verdwijnende providers Telfort en XS4ALL gaan de tarieven ook omhoog; hier staan echter geen snelheidsverhogingen tegenover. De belangrijkste reden voor de tariefstijging is de hoge netwerkinvestering die nodig is om te voldoen aan het explosieve dataverbruik van Nederland. 

Ziggo: gemiddeld 30 euro per jaar, 25 procent sneller internet

Per 1 juli 2019 stijgen de prijzen bij Ziggo voor de internet- en tv-pakketten met 2,50 euro per maand. Half april voerde Ziggo al sneller internet in voor het grootste deel van haar klanten, namelijk voor alle pakketten Start, Max, Complete en Alles-in-1. De oudere abonnementen kregen geen sneller internet.

De abonnementskosten voor vast bellen gaan in sommige gevallen ook omhoog, bijvoorbeeld voor Volop Bellen. Hier komt een euro per maand bij; deze kosten komen bovenop de prijs van Vast Bellen of een Alles-in-1 pakket.

KPN: 12 tot 42 euro extra per jaar, Internet en TV 4K-pakket sneller internet

Per 1 juni 2019 verhoogt KPN de prijzen van de nieuwe abonnementen met een euro per maand. De prijzen van oude abonnementen stijgen forser, het gaat dan om bedragen tussen de 1,50 en 3,50 euro per maand. De internetsnelheid van het duurste pakket, Internet en TV 4K, en de oude premium-pakketten gaat omhoog met 25 procent. Alle andere abonnementen doen niet mee en daarbij blijft de snelheid gelijk. Niet op alle adressen is de hogere snelheid beschikbaar. Mensen die in aanmerking komen voor de snelheidsverhoging hebben daar vóór 1 mei 2019 bericht over gekregen.

Het aanbod van KPN Interactieve TV wordt ook gewijzigd. Er worden zes zenders geschrapt uit het basispakket, waaronder 24Kitchen en National Geographic, maar ook één radiozender.. Twee zenders uit het pluspakket verdwijnen ook. Daartegenover staat dat twee zenders aan het basispakket en twee zenders aan het pluspakket worden toegevoegd, waaronder 100%NL en Love Nature HD.

Telfort en XS4ALL: 30 euro extra per jaar, geen sneller internet

Dit jaar zouden de merken Telfort en XS4ALL verdwijnen, had KPN aangekondigd. Toch is er een prijsverhoging vastgesteld. De prijzen worden verhoogd met 2,50 euro per maand: een verhoging van 30 euro per jaar. Telfort voert de wijzigingen door per 1 juni 2019, XS4ALL doet dat per 4 juni 2019. Beide pakketten bieden geen snellere verbinding. In het tv-aanbod worden bij beide providers dezelfde wijzigingen doorgevoerd als bij KPN.

KPN, Telfort en XS4ALL voeren ook kleine aanpassingen door in de tarieven voor bellen. Per 1 juni 2019 stijgen de start- en minimumprijzen voor bellen naar vast en mobiel van 13 naar 14 cent.

T-Mobile: geen verhogingen, geen sneller internet

T-Mobile, de derde grote internet- en tv-provider, voert dit jaar geen prijsverhogingen door voor abonnementsvormen waarbij vaste diensten zoals televisie en internet worden ingeleverd.

Bron(nen):