Computertip: van wie komt die e-mail?

E-mail kan misleidend zijn, want mensen kunnen als afzender elke naam invullen die ze willen. Wij vertellen u hoe u kunt controleren van wie u een mailbericht hebt gekregen.

Criminelen maken steeds vaker gebruik van valse e-mails en websites om mensen op te lichten. Wat u zelf kunt doen hiertegen leest u in het artikel Hap niet!

Hier leest u een aanvullende tip, waarin wordt uitgelegd hoe u kunt nagaan wie de echte afzender is van een e-mail:

Gekke afzender?
U hebt vast wel eens een e-mail gekregen waarbij als afzender een heel opvallende naam stond, bijvoorbeeld George Bush. De e-mail was waarschijnlijk niet echt afkomstig van George Bush, maar van een spammer die als afzender die naam heeft ingevuld. Dat is het mooie van e-mail: u kunt elke naam invullen die u zelf wilt. Voor u als ontvanger is het wel lastig; van wie is die mail eigenlijk?

In Outlook Express kunt u als volgt nagaan van welk e-mailadres een mail afkomstig is. In dit voorbeeld gebruiken we een e-mail van het programma Kassa, maar het werkt voor alle berichten.

  • Start Outlook Express en open de mail waarvan u de afzender wilt weten.
  • Ga naar het menu Bestand en klik op Eigenschappen. U ziet het volgende:

tip1

 

Bovenaan leest u al een deel van het mailadres van de afzender (consumenten.nieuwsbrie) maar het gehele adres is niet te lezen omdat het venster te klein is, en niet vergroot kan worden. Dan doet u het volgende:

  • Bovenaan staan twee tabbladen, Algemeen en Details. Klik op het tabblad Details:

tip2

  • U ziet nu een hele ‘letterbrij’. Ongeveer halverwege ziet u het woord From staan. Hierachter staat het mailadres van de afzender. Met de scrollbalken kunt u het hele adres in beeld krijgen:

tip3


Deze mail is dus verzonden door het mailadres consumenten.nieuwsbrief@vara.dmd.omroep.nl

  • Klik nu op OK om het venster te sluiten.

Op deze manier kunt u van elke mail zien wie precies de afzender is. Mocht u dus mailtjes krijgen die eruitzien alsof ze van een bank of andere officiële instelling komen, dan kunt u zelf zien of dit echt het geval is.

Meer handige computertips?

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!
 

Missing media-item.

 

Auteur 
  • SeniorWeb