Dit is waarom je niet alle berichten op je Facebook tijdlijn ziet

Getty Images

Je krijgt niet alle berichten die je vrienden op Facebook plaatsen te zien in je tijdlijn. Waarom is dat zo? En wie bepaalt welke berichten je wel en niet ziet? Het consumentenprogramma Radar zocht dit uit.

Je ‘tijdlijn’ is het nieuwsoverzicht dat je ziet op het moment dat je Facebook opent. Hier verschijnen alle berichten die je zelf plaatst, die je Facebookvrienden plaatsen, en de berichten uit groepen waar je in zit en de pagina’s die je volgt.

Hoe werkt de Facebook tijdlijn?

Wanneer alle berichten die je vrienden en de pagina’s die je volgt op Facebook, op je tijdlijn zouden verschijnen, zou het een enorme chaos worden. Om dit te voorkomen, zie je op jouw tijdlijn alleen de berichten waarvan Facebook denkt dat deze voor jou interessant zijn, op basis van je profiel.

Dat resulteert erin dat je berichten ziet van vrienden en familie, berichten waar je vrienden op hebben gereageerd en berichten van groepen waar je lid van bent.

Zo bepaalt Facebook wat je ziet

Facebook bepaalt aan de hand van verschillende criteria welke berichten en in welke volgorde je die berichten te zien krijgt:
- Jouw interactie bij berichten van vrienden, groepen of pagina’s, waarbij je vrienden en familie prioriteit krijgen. Wanneer je vaak onder berichten van iemand reageert, zullen zijn of haar berichten hoger op jouw tijdlijn terecht komen.
- Jouw interactie met het type bericht. Kijk je bijvoorbeeld veel filmpjes op Facebook, dan zal je meer filmpjes tegenkomen op je tijdlijn. Wanneer je vooral lange berichten leest, zal je die vaker tegenkomen op je tijdlijn.
- De gehele interactie rondom berichten. Het aantal likes, reacties, opmerkingen en hoe vaak een bericht wordt gedeeld, bepalen hoe ‘populair’ een bericht is. En als iets populair is, denkt Facebook dat jij het ook interessant zal vinden en komt het hoger op je tijdlijn.
- Hoe recent iets is geplaatst. Ondanks dat je soms berichten die al een paar dagen oud zijn bovenaan je tijdlijn ziet staan, speelt dit volgens Facebook ook een rol. Wanneer dit gebeurt zullen bovengenoemde factoren een grotere en/of belangrijkere rol spelen.

Naast de bovengenoemde factoren geeft Facebook aan dat er nog duizenden andere dingen zijn die een rol spelen bij het bepalen van welke berichten en in welke volgorde ze op je tijdlijn verschijnen.  Variërend van de snelheid van je internet op dat moment, tot het type telefoon dat je bezit.

Specifieke berichten

Ben je van een specifiek bericht benieuwd waarom je het te zien krijgt? Klik dan bij het desbetreffende bericht rechtsboven op de drie puntjes en vervolgens op 'Waarom krijg ik dit bericht te zien?'. Dan krijg je hier meer informatie over.

Bron: Radar

Auteur 
  • Joyce van Hout