Oplaadtegel voor elektrische fietsen

Getty Images

Een nieuwe techniek maakt het draadloos opladen voor elektrische fietsen mogelijk. De laadtegel moet de fietsaccu opladen door inductie. Daarvoor communiceert de fiets via bluetooth met de oplader.

Een gele stoeptegel met groene lamp van startup TILER bij de Technische Universiteit Delft fungeert als draadloze oplader voor elektrische fietsen. De accu kan op de fiets blijven tijdens het opladen. Dat is beter voor de accu en het is veiliger en gemakkelijker.

Dat is ook de kern van het idee: gebruiksvriendelijkere elektrische fietsen. Dat is belangrijk voor de verduurzaming van Nederland, want elektrische fietsen kunnen veel van de Nederlandse autoritten vervangen, zeggen experts.

Voor het opladen parkeer je de fiets met een fietsenlaadstandaard op de tegel. Het groene lampje kleurt blauw, wat betekent dat de accu meer dan 85 procent efficiënt oplaadt. De tegel is gekoppeld aan het stroomnet. Via bluetooth communiceert de fiets naar de tegel dat de accu geladen moet worden.  Een spoel in de tegel wekt dan een magnetisch veld op dat de energie overbrengt naar een spoel op de fiets. Volgens de bedenkers laadt het systeem efficiënter dan een stekker, omdat een magnetisch veld geen energie verliest via warmte. Na een uur laden kan de fiets twintig kilometer vooruit.

Auteur 
Bron 
  • NRC