Steeds meer ouderen kopen online

Getty Images

De helft van de Nederlanders tussen 65 en 75 jaar bestelt weleens iets op internet. Ook 75-plussers worden hierin steeds actiever.

11 miljoen kopers

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2015 kochten in totaal 11,1 miljoen mensen in Nederland iets via het internet. Ongeveer evenveel mannen als vrouwen bestellen producten online. Mannen kopen over het algemeen wel vaker iets via internet en geven meer geld uit.

Online winkelen wordt steeds populairder. Zo groeide de omzet van de internetwinkels de eerste maanden van 2015 met 19 procent, terwijl die van gewone winkels slechts met 1 procent groeide. De meest actieve online kopers zijn 25- tot 45-jarigen.

Senioren

Ook steeds meer senioren weten de weg naar kopen op internet te vinden. Zo bleek dat van de 65- tot 75-jarigen 50 procent in de onderzochte periode iets online had aangeschaft tegen 40 procent in 2014. Ook van de 75-plussers koopt een op de vijf wat ze nodig hebben via internet; het dubbele van een jaar eerder.

Zorgen

Het CBS onderzocht ook de motieven van mensen die juist niet online willen aanschaffen. Zij willen het product liever eerst in de winkel zien, zijn bezorgd over de veiligheid en privacy of gaven aan niet te weten hoe het moet.

Kopen via internet verloopt ook niet altijd vlekkeloos: vier op de tien mensen hebben het afgelopen jaar problemen ondervonden. Bij een kwart ging het om late levering van goederen of diensten, 2 procent had technische problemen bij het bestellen en een op de tien ontving verkeerde of beschadigde spullen. Ook blijkt niet elke webshop veilig te zijn.

Een tablet kopen is leuk, maar welke kies je dan?

Bron 
  • CBS