Hoe herken ik nep-webwinkels?

En tips bij oplichting

Thuiswinkel.org ontvangt veel meldingen over dubieuze schoenen- en/of kledingsites. De organisatie ziet een toename die niet beperkt blijft tot Nederland.

Bij een 'nepshop' worden bestelde en betaalde schoenen en kleding niet geleverd. Of het verkeerde product wordt geleverd. Bellen helpt niet, e-mails blijven onbeantwoord en retourneren van spullen is niet mogelijk

Te mooi om waar te zijn

Deze webwinkels zijn vaak te herkennen aan extreem lage of rare prijzen. Een jurist van Thuiswinkel.org geeft als voorbeeld Nike Air Max-damesschoenen voor € 92,39. Ook hanteren oplichters URL’s die al eerder zijn gebruikt.

Dit resulteert in gekke namen zoals De-droomtaarten.nl, een site die dameskleding ‘verkoopt’ en Lelytechniek.nl, een webshop met damesschoenen in het assortiment. Ook is de site vaak slecht vertaald, of deels in een vreemde taal. In veel gevallen heeft de nepshop het logo van het Thuiswinkel Waarborg als plaatje op de site geplaatst, maar komt er geen certificaat in beeld als op het logo wordt geklikt. De website blijkt geen lid.

Tips bij oplichting

Wie is opgelicht kan dat melden bij Consuwijzer. Hoe meer meldingen er binnen komen des te zwaarder telt het probleem. Is de betaling met een creditcard gedaan, meld dan bij de creditcardmaatschappij dat je slachtoffer bent van oplichting. In veel gevallen ontvang je je geld terug. Nepshops zijn lastig te bestrijden omdat ze gehost worden in het buitenland.

Bron(nen):

3 Comments

Door f.de jonge (niet gecontroleerd) op zo, 22-7-2018 - 19:32

Beetje vreemd dat juist deze website advertenties voert van juist die webshops die ik wantrouwde zoals JJ'sHouse en Fairyin.nl. Hoe zit dat? Ik had bijna die jurk besteld maar wilde toch even de echtheid checken.

Door Oldgunner (niet gecontroleerd) op vr, 25-11-2016 - 18:41

Dat hele internet gedoe loopt van zelf in de soep! Wat een oplichtingen en een record aan oplichters.
Een van grootste in de consumenten oplichterij is "Dealdigger"

Door J. Derckx (niet gecontroleerd) op di, 26-4-2016 - 19:41

er wordt steeds vaker verzend- of administratiekosten op de rekening gezet terwijl de advertentie of webshop dat niet vermeld