Computertip: trage computer versnellen (XP/Vista)

Is uw computer zo traag als een slak? Daar kunt u iets aan doen! Met deze tips wordt uw computer geheid sneller.

 

Computers worden na verloop van tijd trager; het opstarten van bijvoorbeeld programma’s duurt langer en langer omdat de computer vervuild raakt met allerlei informatie. Windows heeft dan meer tijd nodig om bepaalde bestanden te vinden.  Maar ook onzichtbare programma’s kunnen de oorzaak van lange wachttijden zijn.

Deze programma’s starten vanzelf op als u de computer aanzet. Hoe meer programma’s tegelijkertijd openstaan, hoe harder de computer moet werken om alle taken netjes uit te voeren. Hoog tijd om in te grijpen aan de hand van onderstaande tips!

Tip 1: overbodige opstartprogramma’s uitzetten

Veel programma’s, zoals virusscanners en muziekprogramma's, starten automatisch op als de computer aangezet wordt. Bij sommige programma’s (zoals Adobe Reader, Live Messenger, iTunes of Skype) is dat helemaal niet nodig.
Zo schakelt u het automatisch opstarten uit:

 • Klik in XP op Start > Uitvoeren. Klik in Vista alleen op Start.
 • Typ in het zoekveld ‘msconfig’ en druk op Enter. 
 • Klik op het tabblad Opstarten
 • Voor alle programma’s die automatisch met Windows opstarten, ziet u een vinkje staan. Verwijder het vinkje als u niet wilt dat het programma vanzelf opstart. Kent u de betekenis van een programma niet, laat het vinkje dan voor de zekerheid staan.

Trage PC

 • Klik op OK.
 • Klik op Opnieuw opstarten.

Tip 2: overbodige services uitzetten

Als u de computer aanzet, schakelt Windows allerlei services in zoals automatische updates. De services zijn eigenlijk mini-programma’s die verantwoordelijk zijn voor bepaalde functies in Windows. U hebt ze waarschijnlijk lang niet allemaal nodig. Schakel daarom overbodige services uit:

 • Klik in XP op Start > Uitvoeren. Klik in Vista alleen op Start.
 • Typ in het zoekveld ‘services.msc’ en druk op Enter. 
 • Klik op een service en lees nauwkeurig wat de functie ervan is. Beslis naar eigen inzicht of u zonder gevolgen de service kunt uitzetten. Als u twijfelt, wijzig dan niets.
 • Dubbelklik op een service die u wilt uitzetten.
 • Klik bij het onderdeel ‘Opstarttype’ op Uitgeschakeld of Handmatig. In het laatste geval gebruikt Windows alleen de service als dat nodig is.

Trage pc 2

 • Klik op OK.

Tip 3: oude herstelpunten verwijderen

Uw computer maakt automatisch herstelpunten aan. Dat zijn een soort momentopnames. Als er een keer problemen zijn met de computer, kan het systeem teruggezet worden naar zo'n moment, wat de oplossing kan bieden. Om ruimte te besparen, verwijdert u oude herstelpunten zonder gevolgen uit Windows XP en Vista. Hoe u dat doet lees u in de SeniorWeb-tip 'Herstelpunten verwijderen'.

Tip 4: C-schijf leger maken

Als u op Start > (Deze) Computer klikt, ziet u welke harde schijven (zoals de C-schijf) de computer gebruikt. Windows staat meestal opgeslagen op de C-schijf. De kunst is om zo weinig mogelijk bestanden hierop te bewaren. Is de schijf namelijk te vol, dan is een trage computer het gevolg. Foto’s, documenten, films en muziek bewaart u daarom het best op de D-schijf. Is deze niet aanwezig of zijn alle schijven vol? Overweeg dan de aankoop van een externe harde schijf. Door persoonlijke bestanden hierop te bewaren, blijft de C-schijf schoon.

U ziet op de volgende manier hoe vol een schijf is:

 • Klik op Start > (Deze) Computer
 • Klik met de rechtermuisknop op een schijf.
 • Klik op Eigenschappen.
 • Bekijk in het cirkeldiagram hoeveel ruimte er nog beschikbaar is.

Trage PC 3

Lees meer over de aanschaf van externe harde schijven in het SeniorWeb-artikel ‘Aankoophulp externe harde schijf’.

Tip 5: Prefetch-map leegmaken

Windows bewaart gegevens van veelgebruikte programma’s in een speciale map, met de moeilijke naam Prefetch. Iedere keer dat u de computer aanzet, worden gegevens uit deze map automatisch geladen. Hierdoor openen veelgebruikte programma’s sneller. Omdat de gegevens na verloop van tijd verouderen, is het goed om deze map af en toe te legen. Windows bouwt de Prefetch-map vervolgens weer vanzelf op.

Zo leegt u de Prefetch-map:

 • Klik in XP op Start > Uitvoeren. Klik in Vista alleen op Start.
 • Typ in het zoekveld 'C:/Windows/prefetch' en druk op Enter.

  Trage pc 4

 • Druk op het toetsenbord op de sneltoets Ctrl+A.
 • Klik met de rechtermuisknop > Verwijderen (of via het toetsenbord: druk op Delete). 
 • Klik op Ja om de bestanden naar de Prullenbak te verplaatsen.

Meer informatie

Op de website vindt u nog meer artikelen over het versnellen van computers. Een goede methode is bijvoorbeeld om met het gratis programma CCleaner de computer op te schonen. Verder kunt u overbodige bestanden en programma’s het beste verwijderen.

--------------------------------------------------------------------------------

Meer tips voor het ordenen van uw computer?

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op FacebookWord lid voor € 28,- per jaar en u krijgt gratis het boek Orde op uw pc ter waarde van € 10,00.
 

SeniorWeb