Donkere modus van iOS 13 op iPhones aanzienlijk zuiniger

De langverwachte ‘dark mode’ of donkere modus, is nu eindelijk beschikbaar in Apple zijn nieuwste besturingssysteem iOS 13. Het gebruikelijke lichte en felle uiterlijk van iOS wordt vervangen door een donkere variant. Ideaal voor de oled-schermen in de X, XS en 11 Pro-toestellen.

PhoneBuff ging op onderzoek uit en concludeert dat de donkere modus tot 30 procent zuiniger kan zijn. De donkere modus was als eerste beschikbaar op de MacBook laptops van Apple en nu zijn de iPhones van de Amerikaanse techgigant aan de beurt. Volgens Apple zou de dark modus zuiniger zijn, reden voor PhoneBuff om dit te onderzoeken. 

De opstelling

Twee iPhones XS, met oledscherm, werden in stelling gebracht. Beide telefoons met een volledig opgeladen batterij, waarbij de ene opereert in lichte modus en de ander in donkere modus. De uitgevoerde taken bestonden uit het tikken van tekstberichten, afspelen van video’s op YouTube, scrollen door social media en het opzoeken van locaties via Google Maps.

Wat bleek?

Toen de batterij van de iPhone XS in lichte modus leeg was, had het toestel met donkere modus nog 30 procent over. Op het eerste oog een groot verschil, dat PhoneBuff verder nuanceert. De helderheid gedurende de test was ingesteld op 200 nits, waar het verschil bij 100 nits minder uitgesproken was. Verder zijn er nog veel apps die de donkere modus nog niet hebben geïntegreerd. Zodoende zal de donkere modus voor de gemiddelde gebruiker niet veel zuiniger zijn.

Pixels uitschakelen

Oledschermen hebben het meeste baat bij de donkere modus, hetzij deze schermen de pixels die zwart weergeven kunnen uitzetten. De donkere modus geeft grotendeels zwarte pixels weer die op oledschermen worden uitgeschakeld, wat de efficiënte van de batterij ten goede komt. LCD-schermen, zoals dat van de reguliere iPhone 11, kunnen dit niet. Op deze schermen blijven de pixels aanstaan, wat energie kost.

Bron(nen):