Dure doorschakeling GGD verboden

De Autoriteit Consument en Markt heeft een 0906-nummer geblokkeerd dat werd gebruikt door een commerciële doorschakeldienst. Het nummer kon gebeld worden om een coronatest aan te vragen bij de GGD. Bellers werden doorverbonden en betaalden hiervoor 90 cent per minuut. Na het doorverbinden liepen de kosten door. Deze dure omweg is onnodig. Om een testafspraak te maken is de GGD rechtstreeks bereikbaar op het gratis informatienummer 0800 1202.

De GGD heeft begin april bij de ACM geklaagd over de commerciële doorschakeldienst. De GGD kreeg steeds vaker klachten van mensen die een hoge telefoonrekening ontvingen na een telefoontje met de GGD. De bellers waren zich niet bewust dat ze via een doorschakeldienst belden. De GGD vindt dat het doorschakelnummer de belangen van GGD en bellers schaadt. Ook kan de handelswijze van het bedrijf negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid.

Op basis van een eerste beoordeling vindt de ACM dat de doorschakeldienst niet voldoet aan de wet- en regelgeving. Het nummer is nu maximaal acht weken geblokkeerd. In die tijd zal de ACM nader onderzoek verrichten.