In de vingers: wat kunt u met welke tablet?

Handig zo'n tablet. Hij kan overal mee naartoe en aanraken is bedienen, dus een muis of toetsenbord is niet nodig. Alleen: welke moet je hebben?

Een tablet is zo'n centimeter dik en heeft een scherm van tussen de 7 en 11 inch (1inch = 2,54cm). De voorkant bestaat grotendeels uit een touchscreen: een beeldscherm waarmee je door aanraking de computer bedient. Een programma start je op door met je vinger op een pictogram te tikken.

Typen gaat met een virtueel toetsenbord op het scherm. In de randen zitten aansluitingen voor contact met andere apparaten zoals een pc en een acculader. Ook de knoppen voor bediening, zoals aan-en uitzetten, bevinden zich in de rand. Verder heeft een tablet een kleine microfoon, een luidspreker en een of twee camera's om foto's en video's mee te maken. Programma's en bestanden worden opgeslagen op een ingebouwd geheugen. Net zoals een pc heeft een tablet een besturingsprogramma nodig. De keuzes hierin zijn iOs (Apple), Android of Windows.

Ipad

De eerste tablet, de iPad van Apple, was ruim drie jaar geleden een sensatie. De concurrentie liep maanden achter waardoor de iPad een tijd de meest verkochte tablet was. Er zijn inmiddels verschillende typen verschenen. De iPad 4 is de meeste recente, maar de Ipad 2 is ook nog volop te koop. Het grootste verschil tussen deze twee is het scherm. De iPad 4 heeft een retinascherm waarbij het aantal pixels viermaal hoger is, wat zorgt voor heel scherpe weergave. Beide hebben een foto en videocamera aan zowel voor- als achterzijde.

Maar die op de iPad 4 heeft een veel hogere resolutie: 3.1 miljoen pixels tegenover de 0,7 miljoen pixels van de iPad 2. Een buitenbeentje is de iPad mini, een kleinere versie met een schermgrootte van 7,9 inch (ongeveer 20cm) en een beeldresolutie van 1024x768. IPads zijn te koop met een geheugen van 16, 32 of 64 gigabyte(GB). 16GB is voor eenvoudig gebruik zoals: mails sturen, internetten, simpele games spelen en naar muziek luisteren voldoende. Wie zwaardere games wil spelen of veel foto's en video's wil maken, kan beter voor 32 of 64 GB kiezen. De iPad is namelijk, in tegenstelling tot andere tablets, niet uit te breiden met een losse geheugenkaart.

Pluspunt: scherpe weergave (zeker bij de iPad 4)
Minpunt: er kan geen externe geheugenkaart in.

Android

Omdat het als besturingssysteem op honderden tablets van allerlei verschillende merken, soorten en maten wordt gebruikt, heeft Android iPad op de verkoopmarkt bijna ingehaald. Ze zijn er vanaf €100, terwijl de goedkoopste iPad ruim €300 kost. Goedkope Android-tablet hebben wel hun beperkingen: een kleiner en minder goed scherm, minder geheugenruimte en ze zijn minder snel. Maar er zijn er genoeg die zich prima kunnen meten met een iPad zoals de bekende SamSung Galaxy Tab. Omdat er zoveel verschillende tablet met Android te koop zijn, is het lastig ze met de iPad te vergelijken. De meeste hebben geen retinascherm, al bestaan er sinds kort ook Android-tablets met deze hoge beeldresolutie. Ze zijn, net als de iPad, in verschillende formaten te koop. Bij de meeste kan het geheugen met een geheugenkaart worden uitgebreid. Handig als je veel foto's en video's wilt maken.

Pluspunt: te koop in elke prijsklasse, soort, merk en maat.
Minpunt: door dat ruime aanbod lastig te vergelijken.

Windows

Als derde speler op de Nederlandse tabletmarkt loopt Windows ver achter. Dat komt doordat er voor tablet verschillende Windows-versies zijn: het eenvoudige van Windows RT, speciaal voor mobiele apparaten, en het nieuwe windows 8. Er zijn tablets van merken zoals Asus en Acer met Windows te koop. Hoewel die net zo goed zijn als de duurdere tablets van Apple of Android, is de keuze op dit moment nogal beperkt. En door de achterstand zijn er relatief weinig apps beschikbaar.

Pluspunt: net zo goed als duurdere Apple of Android.
Minpunt: weinig apps beschikbaar.

De belangrijkste verschillen

Wie vooral wil mailen, surfen en boeken lezen, doet met een voordelige Android-tablet een goede koop. Wil je het uiterste halen uit je tablet in beeld en geluid en uitgebreide programma's en games draaien, dan kun je voor een iPad of duurder Android kiezen. Die ontlopen elkaar weinig meer; voor allebei zijn apps voor elke denkbare toepassing verkrijgbaar en hun retina en vergelijkbare schermen hebben meer pixels dan die van de gemiddelde hd-tv.

Voor de iPad zijn wel meer extra's zoals docking stations, luidsprekers en gadgets te koop. Ook werkt een iPad perfect samen met andere Apple apparatuur. Android apparaten zijn over het algemeen betaalbaarder en beter uit te breiden, bijvoorbeeld met extra geheugen. Windows 8 doet wat kwaliteit betreft weinig onder voor de grote twee, maar het gebrek aan keuze mogelijkheden op het gebied van soft- en hardware maakt het geen aantrekkelijke alternatief. Meer informatie over tablets is te vinden op: www.kieskeurig.nl/tablet

SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!

Bron(nen):
  • Plus Magazine