Instinkers bij downloaden

Wie iets downloadt van internet, kan zomaar ongewenste software installeren. Vervelend. 5 tips om dit te voorkomen.

1 - Gebruik een betrouwbare website

Allereerst is het belangrijk dat u software alleen van een betrouwbare website downloadt. Vermijd algemene websites, zoals Softonic, die allerlei programma’s aanbieden. Deze websites installeren naast het door u gewenste programma regelmatig ook andere software. Download daarom het liefst rechtstreeks van de website van de aanbieder of ontwikkelaar van het programma. Zoek op internet eventueel eerst naar de reputatie van het programma en de aanbieder voordat u met down­loaden begint.

2 - Klik op de juiste downloadknop

Sommige websites zijn niet overzichtelijk. Er staan bijvoorbeeld meer knoppen met ‘Download’ op de pagina, terwijl u maar met één knop het juiste programma kunt downloaden. Meestal zijn de algemene downloadwebsites zo opgezet. Ze verhuren dan ruimte op de webpagina aan andere software­makers. Het is lastig om onderscheid te maken tussen de juiste downloadknop en reclame. Weet u niet wat de juiste knop is? Maak dan gebruik van een andere website om het programma te downloaden. Meestal staat op de website van de ontwikkelaar van het programma slechts één downloadknop voor het programma.

3 - Let op tijdens het installeren

Niet alleen tijdens het downloaden van een programma moet u alert zijn, ook bij het installeren zijn er een aantal instinkers waarop u moet letten. Veel programma’s proberen ervoor te zorgen dat u ook extra functies of software installeert. Ook betrouwbare programma’s kunnen dit doen. Voorbeelden zijn de Ask-toolbar wanneer u Avira, een gratis antivirusprogramma, installeert, of de Bing-zoekmachine bij Skype. Lees daarom de stappen tijdens de installatieprocedure altijd aandachtig door. Klik niet gedachteloos op ‘Volgende’ of ‘Next’. Verwijder vinkjes bij extra’s die u niet wilt installeren. Ongewenste programma’s kunt u ook oplopen als u een bestaand programma bijwerkt via een ingebouwde update-functie. Wees dus ook dan alert en vink zo nodig opties uit.

4 - Let op bij gratis proefversies

Online wordt veel handige gratis software aangeboden. Bij deze software moet u extra opletten. Veel van deze programma’s hebben namelijk een betaalde, uitgebreidere versie. Tijdens het installeren en ook tijdens het gebruik sturen de makers erop aan dat u de betaalde versie gaat gebruiken. Meestal door u eerst te verleiden met een gratis proefperiode. Dit doen bijvoorbeeld de gratis virusscanners AVG en Avast. Om te voorkomen dat u vastzit aan een betaalde versie, moet u goed opletten waarop u klikt.

5 - Maak uit voorzorg een herstelpunt

Voordat u begint met het downloaden en installeren van een programma, kan het handig zijn om een herstelpunt te maken met Windows Systeemherstel. Dit programma maakt een soort foto van de toestand van uw computer; een herstelpunt. Geregistreerd wordt dan welke programma’s en instellingen de computer heeft. Bij computerproblemen kunt u terugkeren naar het herstelpunt, dus naar de instellingen en programma’s van toen. Programma’s die u hebt geïnstalleerd na het maken van het herstelpunt, worden na systeemherstel verwijderd. Fijn om te weten: docu­menten die u na die datum hebt gemaakt, blijven wel bewaard.

Bron(nen):

1 Reactie

Door john (niet gecontroleerd) op do, 19-2-2015 - 11:22

Of hou eens op met Windows en koop een Apple als het zover is dat de computer vervangen moet worden.