Nieuwe app helpt politie met vinden voortvluchtigen

Dankzij een nieuw computersysteem met bijbehorende app heeft de Nederlandse politie de afgelopen zeven maanden bijna 600 mensen opgespoord die hun celstraf ontliepen.

Agenten kunnen met de nieuwe app iedereen die zij staande houden direct controleren op openstaande straffen. Zulke gegevens stonden voorheen in verschillende registers die moeilijk te bereiken waren. Daardoor konden voortvluchtigen makkelijker vrijuit gaan.

Agenten kunnen makkelijk nagaan of mensen nog opstaande boetes of straffen hebben. Dat leverde aanhoudingen van 585 personen op. Ook het opzoeken van woonadressen van voortvluchtigen wordt nu een stuk gemakkelijker.

Veroordeelden komen in Nederland vaak niet direct vast te zitten na een uitspraak van de rechter. Dit geeft ze ruimte om bijvoorbeeld te vluchten of om van woonadres te wisselen.

Voortvluchtigen met bijna 900 geslonken

Het aantal voortvluchtigen lag begin 2018 nog op zo’n 11.000, inmiddels is het geslonken naar 10.164 mensen. Mensen met een lage straf konden daarbij lang vrijuit gaan.

Al langer is er bij de politie een team actief dat voortvluchtigen opspoort, maar daarbij gaat het om criminelen die lange straffen hebben openstaan voor moord, overvallen of zedenmisdrijven. In 2018 hield dat team 126 mensen aan.

Bron(nen):
Trefwoorden: