Office 2016 vs. Office 365, wat kiest u?

De nieuwste versies van Office zijn Office 365 en Office 2016. Groot verschil tussen de beide opties is de betaling: jaarlijks via een abonnement of eenmalig. Bovendien is het ene pakket bedoeld voor gebruik op één computer tegelijk en het andere voor gebruik op meerdere computers.

Office 365: wat is het?

Office 365 werkt volledig via internet. Het pakket bevat Word 2016, Excel 2016, PowerPoint 2016, Outlook 2016, OneNote, Publisher en Access. Office 365 Home kost 99 euro per jaar of 10 euro per maand. Voor dit bedrag krijgt u naast Office-programma's ook gratis updates, 1 TB (terabyte) online opslagruimte en maandelijks 60 belminuten om te bellen met Skype. Office 365 kan in totaal op vijf computers én op vijf tablets en vijf telefoons worden gebruikt. Daarnaast is er de goedkopere Office 365 Personal. Hiervoor betaalt u jaarlijks 69 euro of 7 euro per maand. Verschil met de Home-versie is dat u het pakket slechts op één computer kunt installeren, plus op één tablet en één telefoon. 

Lees meer over Office 365 op de Office 365 voor Thuisgebruik-pagina van Microsoft.

30 dagen uitproberen

Thuisgebruikers kunnen Office 365 een maand gratis uitproberen. Om de  proefversie te downloaden hebt u een Microsoft-account nodig. Iedereen met een Hotmail-, Live of Outlook.com-adres heeft zo'n account. Hebt u nog geen account, lees dan het artikel 'Microsoft-account aanmaken'. Voor de proefversie moet u betaalgegevens invullen: een creditcardnummer of een PayPal-account. Andere betaalmogelijkheden zijn er niet. Na de eerste maand gaat de betaling in, tenzij u binnen 30 dagen opzegt.

Office 2016: wat is het?

De goedkoopste variant, Office 2016 voor Thuisgebruik en Studenten, kost 149 euro, maar voor dat bedrag mag u het wel eindeloos gebruiken. Het programma is in grote lijnen gelijk aan Office 365. Maar er zijn een paar grote verschillen:

  1. Office 2016 kan maar op één computer worden gezet. Elke 90 dagen mag het op een andere computer worden gezet, bijvoorbeeld als uw eerste computer kapot gaat.
  2. Office 2016 omvat Word 2016 voor tekstverwerking, Excel 2016 voor berekeningen en tabellen, PowerPoint 2016 voor presentaties en OneNote 2016 voor aantekeningen. U krijgt er geen TB online opslagruimte en geen belminuten bij Skype bij, zoals bij Office 365.
  3. De goedkoopste versie van Office 2016 heeft geen Publisher, OneNote, Acces en Outlook. Deze zijn wel beschikbaar via Office 365.

Lees meer over Office 2016 op de Office 2016 voor Thuisgebruik en Studenten-pagina van Microsoft.

In de cloud

De nieuwste versies van Office slaan bestanden automatisch online op. Dit heet opslaan in de cloud. Het betekent dus gewoon opslaan op internet. U hebt hiervoor een Microsoft-account nodig. Hiermee kunt u de cloud-opslagplaats van Microsoft gebruiken: OneDrive. OneDrive kunt u overigens ook los van Office gebruiken. Het kan voor sommige mensen zelfs een alternatief voor Office zijn. Lees daarover bijvoorbeeld het artikel 'Beginnen met Word Online'.

Gebruikers van Office 365 krijgen binnen OneDrive 1 TB extra opslagruimte, bovenop de 5 GB die bezitters van een Microsoft-account al gratis hebben. (De gratis opslagruimte was 15 GB, maar vanaf 2016 wordt dit teruggeschroefd naar 5 GB.) Groot voordeel van opslaan in de cloud is dat u op iedere computer met internet uw bestanden kunt raadplegen, ook wanneer u bijvoorbeeld bij familie bent of op vakantie. Zelfs als die computer geen Office heeft. Bovendien kunt u samen met anderen een document bewerken.

U kunt overigens met de nieuwste Office uw bestanden ook nog altijd gewoon lokaal op uw eigen harde schijf opslaan.

Eerste indruk

Wie een nieuw Office-programma opent, ziet niet een leeg bestand, maar een overzicht van recent gebruikte bestanden en favoriete sjablonen. Dat is handiger dan bladeren tot u het juiste bestand hebt gevonden. Office 365 toont voor iedere gebruiker zijn eigen bestanden en sjablonen. Hiervoor is het nodig om aan te melden met uw Microsoft-account.

Ook de functies 'Opslaan als' en 'Openen' zijn verbeterd. In de meeste gevallen is het niet meer nodig om te bladeren naar de juiste map. De mappen die u het meest gebruikt, worden meteen weergegeven. U kunt ook een locatie vastzetten, zodat deze altijd beschikbaar is.

Verder lijken er op het eerste gezicht geen hele grote verschillen te zijn tussen de nieuwste Office en de vorige Office (2013). Het uiterlijk is wat gemoderniseerd en beter te gebruiken op aanraakschermen. Maar globaal zijn dezelfde functies en knoppen aanwezig.

Waar moet uw computer aan voldoen?

De nieuwste versies van Office zijn te gebruiken op pc's, de mac, tablets en smartphones. Lees de precieze systeemvereisten op deze pagina van Microsoft.

Advies

Als u de nieuwste Office wilt kopen, bedenk dan eerst: wilt u Office installeren op twee of meer computers in huis (van uzelf of van gezinsleden)? En zijn dat ook computers waarop de nieuwste Office geïnstalleerd kán worden (zie vorige paragraaf)? Dan is Office 365 voor Thuisgebruik waarschijnlijk de beste optie voor u. U bent dan 99 euro per jaar kwijt. U krijgt daarvoor naast Word, Excel, PowerPoint voor meerdere computers, het mailprogramma Outlook, de 60 Skype-belminuten, en extra opslagruimte bij OneDrive. Ook werkt u makkelijk samen aan documenten.

Wilt u Office echter op één computer gebruiken en hecht u minder waarde aan online opslag en Skype, dan bent u goedkoper uit met Office 2016 voor Thuisgebruik en Studenten. U krijgt Word, Excel, PowerPoint en OneNote. U betaalt dan eenmalig 149 euro.

Een overzicht van de verschillende pakketten vindt u op deze pagina van Microsoft.

Blijf op de hoogte van het laatste digitale nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste digitale ontwikkelingen? Meld u dan gratis aan voor de wekelijkse SeniorWeb Nieuwsbrief. Elke donderdag ontvangt u de nieuwsbrief vol handige tips, artikelen en nieuwsberichten over onder andere veilig internetten of Windows 10. Meld u nu aan!

Bron(nen):

3 Comments

Door L.Spaans. (niet gecontroleerd) op zo, 27-12-2015 - 12:22

Ik gebruik Libre Office, is gratis en werkt uitstekend.

Door hidkees (niet gecontroleerd) op vr, 18-12-2015 - 11:08

OpenOffice (Apache) is gratis en werkt prima. Alleen met het met Access vergelijkbare programma kan ik niet werken.
Maar het werkblad (als Excel) is ook bruikbaar om gegevensbestanden bij te houden.

Door A. Bos (niet gecontroleerd) op do, 17-12-2015 - 17:28

Er is och ook nog een "Open Office" beschikbaar?
Als ik me niet vergis is dit gratis en volledig compatible met Microsoft Office.
Een aanrader?