Platte televisie ABC

Blu-ray, HD, PiP, resolutie... Lees de betekenis van deze termen in het ABC van de platte televisie.

Blu-ray
Nieuw opslagformaat waardoor er tot vijf keer meer informatie op een schijfje past. Genoeg voor een HD-film.

Contrastratio
Het contrast geeft de verhouding aan tussen de donkerste (zwart) en de lichtste kleur (wit). Hoe hoger dit getal, hoe beter de weergave. Helaas zijn de waarden die fabrikanten opgeven vrij onbetrouwbaar.

Helderheid
Zegt hoeveel licht de tv kan uitstralen, uitgedrukt in cd/m2 (candela per vierkante meter). Ook hier geldt: hoe hoger, hoe beter. Helaas zijn de waarden die fabrikanten opgeven vrij onbetrouwbaar.

Interlaced (i)
De horizontale beeldlijnen worden in twee fasen weergegeven, eerst de oneven en daarna de even beeldlijnen. Dit zorgt ervoor dat er minder bandbreedte (hoeveelheid data die per seconde door een verbinding gaat) nodig is, maar kan leiden tot een onrustig beeld bij snelle bewegingen.

Progressive scan (p)
Hierbij worden alle beeldlijnen in één keer weergegeven. Dat geeft een rustiger beeld en is minder vermoeiend om naar te kijken.

PiP
Picture in picture. ‘Schermpje in scherm’ maakt het mogelijk om naar twee bronnen tegelijk te kijken.

Resolutie
Het aantal horizontale en verticale pixels. De standaard voor lcd-tv’s is 1366 x 768, ­plasma-tv’s hebben een lagere resolutie, meestal 1024 x 768. Tv’s geschikt voor Full HD kunnen een resolutie weergeven van 1920 x 1080.

Responsetijd (reactietijd)
Hoe korter de responsetijd, hoe kleiner de kans op schaduwen achter snel bewegend beeld. ­Helaas zijn de waarden die fabrikanten opgeven vrij onbetrouwbaar.

Tru-Surround / Virtual Dolby Surround
Claimt Dolby Surround-geluid over de twee tv-speakers te kunnen weergeven, maar maakt dat meestal niet waar.

Lees meer over digitale televisie, plasma en lcd tv's: