Struinen door de duinen

Maak een heerlijke wandeling aan de westelijke duin- en stadsrand van Den Haag door twee mooie landgoederen, landgoed Ockenburgh en Solleveld. Of kies voor rustige tocht door de stillere gebieden van Terschelling, via kilometerslange kronkelende voetspoortjes door zowel natte als droge duinvalleien, hoge duinformaties en brede zandvalleien.

Trage Tocht Den Haag Loosduinen

Trage Tocht Den Haag Loosduinen

Landgoed Meer en Bos, Ockenburgh en Solleveld

Afstand: 13 kilometer
Startplaats: Den Haag
Provincie: Zuid-Holland

Trage Tocht in de westelijke duin- en stadsrand van Den Haag, die twee mooie landgoederen en een paar unieke natuurpareltjes aaneenrijgt. De stadse levendigheid is nooit ver weg. Op de meeste plekken zie je mensen volop, in het bos, op het strand en op de golf- of tennisbaan. Maar toch is het een echte Trage Tocht met driekwart onverharde paden. Meer en Bos is een rechthoekig landgoedje tussen de Laan van Meerdervoort en de zee, helemaal opgeslokt door de stad. Je wandelt er over walletjes en langs vijvers tussen majestueuze bomen. Een pad aan de oever van de Haagse Beek brengt ons richting de duinen. We doorkruisen het Westduinpark richting Kijkduin. Dit duingebied wordt begraasd door runderen en pony's om de oorspronkelijke duinvegetatie meer kansen te geven. Via het strand maken we de doorsteek naar Ockenburgh. Een kort uitstapje naar het Hemels Gewelf is aan te bevelen. Het is een indrukwekkend werk van de Amerikaanse landschapskunstenaar James Turrell. Even verder voel je op de klassieke buitenplaats vier eeuwen geschiedenis. We zien er mooie lanen, gazons en kaarsrechte zichtlijnen in Franse stijl. Via het landgoed steken we door naar Solleveld (denk aan een Dagkaart). Hier is het echt stil! We wandelen er over heideveldjes en tussen de infiltratieplassen van Dunea. Eikenbomen zijn er gekromd door de zilte zeewind. En dan het contrast met het aangrenzende Hyacinthenbos. Vanaf het vroege voorjaar word je hier overweldigd door een enorme bloemenpracht tussen eeuwenoude eiken en manshoge rododendrons.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Groene Wissel Terschelling: Oosterend

Groene Wissel Terschelling: Oosterend

Stille Duinen en Strand

Afstand: 11 kilometer
Startplaats: Oosterend (Fr)
Provincie: Friesland

Op dit prachtige eiland zijn vele, al dan niet van paaltjes voorziene, wandelroutes te vinden, deze gaan vaak over gebaande paden en wegen en zijn in het hoogseizoen niet echt stil te noemen. De zes Groene Wissel-wandelingen op Terschelling gaan door de stillere gebieden, volgen vaak kilometerslange kronkelende voetspoortjes door natte en droge duinvalleien, steken 'in het wild' hoge duinformaties en brede zandvalleien over, komen in het bos regelmatig over spannende slinger- en struinpaadjes en uiteraard wordt het strand niet vergeten. Alle zes de routes hebben hetzelfde karakter: veel puur natuur, avontuurlijk en over grote delen uitermate rustig. Na een natte periode kan het in de vochtige duinvalleien behoorlijk soppig zijn, dus trek dan hoge waterdichte schoenen aan en van de gps-track op uw smartphone zult u veel plezier hebben!


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Bron(nen):
  • Wandelzoekpagina