Hoe verwijder je een splinter?

Venijnig stukje hout, glas of metaal

Getty Images

Iedereen loopt wel eens een splinter op. Bij het werken in de tuin of het opruimen van een gevallen glas blijft zo’n splintertje zomaar in je huid steken. Hoe verwijder je een splinter op een makkelijke en veilige manier?

Bij het schoonmaken, het beoefenen van een hobby of buiten spelen is een splinter snel opgelopen. Kleine stukjes hout, glas of metaal die zich in de huid dringen. Ook doornen kunnen de huid venijnig doorboren. 

Splinterpincet

Het is vanwege deze ongemakken dat een goede EHBO-set altijd een splinterpincet, ook wel puntpincet genoemd, bevat. Dit pincet heeft een spitse punt, die het extra gemakkelijk maakt zo’n kleine splinter te pakken te krijgen. Zo’n puntpincet is overigens ook geschikt om ingegroeide haren te verwijderen of ander gedetailleerd werk te verrichten. Andere handige hulpmiddelen bij het verwijderen van een splinter zijn een goede lamp en eventueel een vergrootglas en een naald.

Ontsmetten van pincet en naald

Was voor je begint de handen goed. Hiermee verklein je de kans op het verspreiden van bacteriën die een infectie kunnen veroorzaken. Dep de huid daarna voorzichtig droog. Niet wrijven, want dat kan juist extra irriteren. Ontsmet ook het pincet en de naald, mocht je die laatste ook willen gebruiken. Je kunt hiervoor ontsmettingsalcohol (96 procent) gebruiken, maar ook een ontsmettingsproduct. Het desinfecteren van het pincet kan overigens ook door hem in het blauwe gedeelte van een vlam te houden en daarna te laten afkoelen of door hem uit te koken in een pannetje kokend water.

De splinter verwijderen

Zoals gezegd kun je een vergrootglas gebruiken wanneer je de splinter verwijdert. Verwijder de splinter sowieso bij goed licht. Dan kun je hem goed zien en is de kans kleiner dat je de huid nog verder beschadigd. Soms kun je amper zien dat er een splinter zit, maar merk je het door over de huid heen te wrijven. Als je over de splinter wrijft, geeft dit hetzelfde vervelende gevoel als toen deze de huid doorboorde. Wanneer je het uiteinde van de splinter blootgelegd hebt, pak je deze vast met je pincet. Trek de splinter uit je huid in dezelfde hoek als hij in je huid terecht is gekomen. Als de splinter zich helemaal onder de huid bevindt, kun je de steriele naald gebruiken om hem er iets uit te pulken. Verweek de huid eventueel eerst in een badje lauwwarm water, dat maakt het makkelijker om de splinter er iets uit te peuteren.

Desinfecteren niet nodig

Nadat je de splinter verwijderd hebt, kun je nog even zachtjes knijpen. Als er een paar druppels bloed vrijkomen, spoelt het wondje zichzelf schoon van eventuele bacteriën. Het desinfecteren van kleine wondjes wordt niet meer aangeraden; het lichaam zorgt zelf voor genezing. Je kunt de wond nog eens wassen met water en zeep. Tenslotte kun je de wond afdekken met een pleister.

Als de splinter er niet uit wil

Wanneer het je niet lukt de splinter eruit te halen, dan kun je de plek gedurende 15 tot 30 minuten in warm water met zeep of in een sopje met soda houden. Herhaal dit een aantal dagen ongeveer drie keer per dag. Meestal werkt de splinter zichzelf er dan uit of is hij gemakkelijker te verwijderen. Ook insmeren met ichthammol (trekzalf) wil nog wel eens helpen. Lukt het daarna nog niet om de splinter te verwijderen, ga dan even naar de huisarts.

Wanneer naar de dokter met een splinter?

  • Als je het pincet diep in je huid moet steken om bij de splinter te komen.
  • Als het uiteinde van de splinter afbreekt en het lukt niet om hem opnieuw vast te pakken.
  • Bij (diepe) glas- of metaalsplinters. Probeer niet om deze er zelf uit te halen, want hierdoor kun je jezelf snijden.
  • Als het gebied om de wond rood is, gezwollen is en warm aanvoelt. Dit betekent dat de wond geïnfecteerd is geraakt.
  • Als er pus of vocht uit het wondje komt.
  • Bij koorts.
  • Als een kind een splinter heeft en zijn laatste tetanusinjectie meer dan vijf jaar geleden is. Wanneer er straatvuil of modder aan de splinter heeft gezeten, kunnen er namelijk tetanusbacteriën in de huid binnendringen. Dit geldt bij erg vuile splinters ook voor volwassenen.
  • Bij een splinter in het oog.

Oma’s huismiddeltjes

Voor het verwijderen van splinters zijn ook veel huismiddeltjes bekend. Dunne, broze splinters, afkomstig van planten of glasvezelversterkte kunststof, kun je bijvoorbeeld verwijderen met behulp van plakband. Trek het plakband er in dezelfde richting af als waarin de splinter de huid binnengekomen is. Sommige mensen gebruiken er (voorzichtig) een schuurpapiertje voor.

Andere tips van oma: vooraf koelen met een ijsklontje maakt het minder pijnlijk de splinter te verwijderen. Verder wordt aangeraden boter, gekauwd brood, spek, ui of prei op de aangedane plek te leggen om de splinter 'eruit te laten kruipen'. Van deze laatste methodes is niet bewezen dat ze werken.

Auteur 
Bron 
  • Rode Kruis
  • EHBO.nl
  • St. Antonius Ziekenhuis