De salderingsregeling stopt: oppassen met huren zonnepanelen

Een andere stap is het vergroten van het eigen gebruik

Zonnepanelen
Getty Images

Vanaf 2027 gaat er veel veranderen voor huishoudens die zonnepanelen huren. De salderingsregeling stopt en dat kan betekenen dat een huishouden met zonnepanelen duurder uit is dan zonder.

Independer heeft de gevolgen op een rijtje gezet en heeft mogelijke oplossingen. Op dit moment wordt opgewekte zonnestroom die een huishouden niet zelf gebruikt, weggestreept tegen stroom die dat huishouden op een later moment afneemt. In 2027 verdwijnt die regeling. Huishoudens met zonnepanelen krijgen dan een kleine vergoeding voor stroom die ze aan de energieleverancier terugleveren. Tegelijkertijd blijven ze wel de huur van de zonnepanelen betalen. Zeker als een huishouden meer zonnestroom opwekt dan het zelf gebruikt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Mogelijk wordt de rekening onderaan de streep moet zonnepanelen hoger dan zonder panelen.

Uit berekeningen concludeert Independer dat een huishouden dat minder dan twee euro huur per paneel per maand betaalt, meestal voordeliger uit zal zijn. Bij een huur tussen de twee en drie euro per paneel per maand, hangt het af van het eigen energieverbruik. Bij een huur van meer dan drie euro is de kans groot dat een huishouden met panelen duurder uit is dan zonder.

Maatregelen

Wie zonnepanelen huurt en vreest in de nieuwe situatie duurder uit te zijn, kan om te beginnen checken hoeveel de huur voor de zonnepanelen bedraagt. Vraag het desnoods na bij de verhuurder of leverancier. Wie meer gaat betalen, kan dit met de verhuurder bespreken en vragen of de huurprijs kan worden aangepast. Mogelijk zijn de panelen al (bijna) terugverdiend en kan het bedrag omlaag.

Een andere stap is het vergroten van het eigen gebruik. Zonder extra maatregelen gebruikt een huishouden ongeveer dertig procent van de opgewekte stroom zelf. Met slimme maatregelen is dit te verhogen tot 35 à 40 procent. Zet apparaten als wasmachine, vaatwasser en wasdroger overdag aan, als de zon schijnt. Zet niet alle apparaten tegelijkertijd aan, maar gebruik ze na elkaar. Op de langere termijn is het verbruik te verhogen door een elektrische auto te kopen of een (hybride) warmtepomp.

 

Auteur