Pas op voor dure buitenlandse laadpalen

electrische auto ecar
Getty Images

De rekening voor het opladen van een elektrische auto in een vakantieland kan enorm oplopen, in extreme gevallen tot boven de zevenhonderd euro. De oorzaak is niet zozeer de dure stroom, maar het zogeheten kleeftarief. Dat is een tijdsgebonden tarief dat laadpaalkleven moet voorkomen.

Auteur 

Hiervoor waarschuwt de ANWB. Een kleeftarief gaat soms direct lopen, vaker pas na een paar uur. Dikwijls is er geen maximum aan het bedrag. Wie zijn elektrische auto dagen of zelfs weken aan de laadpaal laat staan, kan een enorme rekening tegemoet zien.

Dure laadsessies op vakantie komen steeds vaker voor, zo concludeert de ANWB op basis van gegevens uit de ANWB Laadpas. In Oostenrijk betalen elektrische rijders in ruim 21 procent van de laadsessies gemiddeld meer dan een euro per kilowattuur, inclusief alle bijkomende kosten. Een jaar geleden was dat in iets meer dan tien procent van de gevallen. De ANWB ziet ook in Frankrijk, Italië, Duitsland en Zwitserland een sterke stijging in het aantal dure laadsessies. Ter vergelijking: In Nederland is de gemiddelde prijs voor een kWh vijftig cent.

De ANWB adviseert de auto zo snel mogelijk weg te halen als hij vol is. Dat is niet alleen sociaal naar andere elektrische rijders, het kan ook een extreem hoge rekening voorkomen. Zeker elektrische rijders die thuis op de eigen oprit laden, moeten hier rekening mee houden. Zij zijn niet (meer) gewend de auto na het laden te verplaatsen. Controleer altijd of er een tijdsgebonden tarief actief is op de laadpaal. Dit gaat via de app van de laadpasaanbieder.