Zo wordt de penis oud

Van verminderd functioneren tot krimpen

Getty Images

Het is geen geheim: het seksuele functioneren van de man neemt af met de leeftijd. Mannen raken minder snel opgewonden, het duurt langer voor zij een erectie hebben en ook een orgasme komt minder gemakkelijk. Testosteron is de grote boosdoener. Het hormoon zorgt ervoor dat de penis verandert gedurende het mannenleven.

Met de leeftijd wordt de kwaliteit van en de hoeveelheid zaadcellen die mannen produceren minder. Daarbij nemen ook erectiestoornissen met de leeftijd meer toe. Het percentage potente mannen daalt tussen de 40 en de 70 jaar van ongeveer 60 naar 30 procent. Ook de 'plasfunctie' van de penis wordt minder. De urinestroom wordt minder krachtig. In veel gevallen is dit het gevolg van verslapte blaasspieren en een vergrote prostaat.[ITEMADVERTORIAL]

Uiterlijk

En helaas heren, daar stopt het niet. Ook de penis zelf wordt oud en ondergaat verschillende veranderingen. Als we naar het uiterlijk kijken zijn er twee belangrijke veranderingen. Allereerst verliest de kop van de penis de paarse kleur. Dit is te wijten aan een verminderde doorbloeding. Door minder testosteron verliest de man langzaam ook het schaamhaar rondom de penis.

Krimpen

Ook krimpen is aan de orde. Voor een deel oogt de penis alleen maar kleiner, doordat het afdakje erboven, de buik, vaak groter wordt. Het verschil is minimaal, maar toch wordt de penis wel degelijk kleiner met het ouder worden. Als de penis van een 30-jarige man in erectie 15 centimeter lang is, krimpt deze waarschijnlijk tot 14 of 13 centimeter op 70-jarige leeftijd.

Aan dat krimpen liggen twee mechanismen ten grondslag. Allereerst slaan er kleine vettige substanties (plaques) neer in de kleine vaatjes van de penis, beter bekend als aderverkalking. Dit beperkt de bloedstroom in de penis. Daarnaast ontstaat met de tijd een soort littekenweefsel rondom de zwellichamen in de penis. De zwellichamen zijn hierdoor minder elastisch waardoor ook minder bloed in de penis gepompt kan worden. Zowel de aderverkalking als het littekenweefsel zorgen dus voor een kleinere erectie.

Kromming

Het syndroom van Peyronie leidt tot een ander soortige kromming van de penis. Het komt vooral voor bij oudere mannen. Een erectie van een oudere man is soms niet meer zo stijf als die van een jonge man, maar nog wel hard genoeg voor seks. Door bepaalde buigingen tijdens de seks kan in de loop van de tijd littekenweefsel ontstaan. Een ophoping van dat littekenweefsel kan leiden tot een sterkere kromming in de penis.

Zo'n kromming kan uiteindelijk pijnlijke erecties tot gevolg hebben, wat op zijn beurt de gemeenschap weer kan bemoeilijken. Meestal verdwijnt de aandoening na een aantal jaar vanzelf weer, maar in sommige gevallen is een operatie nodig om de penis weer rechter te maken.

Plezier

Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat de penis minder gevoelig wordt. Hierdoor is het lastiger om een erectie en een orgasme te krijgen. Maar niet getreurd. Wetenschappers benadrukken dat ondanks de verminderde functie van de penis de meeste mannen op leeftijd nog heel tevreden zijn met hun seksleven.

Bron 
  • WebMD