Wat u altijd al wilde weten over de penis

Het mannelijke geslachtsdeel ontbloot

Getty Images

Elke man heeft waarschijnlijk wel eens ervaren hoe het is om een erectie te krijgen op het meest ongewenste moment. Het mannelijke geslachtsdeel laat zich nou eenmaal niet zo goed controleren. Daardoor kan het een puntje van onzekerheid zijn, net als de grootte en de vorm.

De penis is een bijzonder orgaan. Binnen enkele seconden kan een erectie zich openbaren. Hier vindt u een aantal interessante feitjes over het mannelijke geslachtsdeel.[ITEMADVERTORIAL]

Leidt zijn eigen leven

Het is waar dat de meeste mannen minder controle hebben over hun penis, dan over bijvoorbeeld hun armen of benen. Dit komt doordat hij aangestuurd wordt door een deel van het zenuwstelsel dat niet altijd onder bewuste controle staat. Dit noemen we het centrale autonome zenuwstelsel. Dit stelsel is ook verantwoordelijk voor het reguleren van de hartslag en de bloeddruk.

Ochtenderectie

Een erectie ontstaat niet altijd vrijwillig. Natuurlijk maakt het bewustzijn er wel deel van uit, maar het sympathische zenuwstelsel doet het grootste deel van het werk. Vandaar dat tijdens het slapen ook erecties kunnen ontstaan, een man krijgt er gemiddeld vijf per nacht.

Deze erecties houden zo'n 15 tot 30 minuten aan en ontstaan over het algemeen tijdens de REM-slaap, de meest ontspannen slaapfase. Ook een ochtenderectie is onbewust, en heeft dus niets te maken met seksuele opwinding. Tijdens zwaar gewichtheffen of kracht zetten tijdens het ontlasten ontstaat soms ook spontaan een erectie.

Krimpen

De penis groeit niet alleen onbewust, soms krimpt hij ook. Bijvoorbeeld door koud water of koude lucht. Maar stress heeft hetzelfde effect. Stress kan zelfs leiden tot erectieproblemen of een verminderd libido. Eigenlijk kan de penis worden gezien als een soort barometer van het sympatische zenuwstelsel.

Groot of klein

Er bestaat geen duidelijk verband tussen de lengte van een slappe penis en een op volle oorlogssterkte. Uit een onderzoek onder tachtig mannen kwam een variatie in lengteverschil van 0,5 tot 9 centimeter.

De grootte van de penis in slappe toestand zegt dus niets over hoe lang deze zal zijn als hij stijf is. Uit een onderzoek onder meer dan duizend mannen blijkt dat een kleine slappe penis ongeveer twee keer zo veel groter wordt dan een lang slap geslachtsdeel. In de volksmond wordt dit verschil ook wel aangeduid met een 'bloedlul' en een 'vleeslul'.

De Amerikanen beschrijven hetzelfde verschijnsel met 'grower' en 'shower'. Dit zijn geen medische termen en er bestaan dan ook geen wetenschappelijke afkappunten voor wat wat is. Ongeveer 12 procent van de penissen groeit met een derde of minder en 7 procent van de penissen groeit met meer dan het dubbele. De rest van de mannen zit ergens in het midden.

Boemerang

De penis heeft de vorm van een boemerang. U ziet echter niet de hele penis, hij is vergelijkbaar met een boom en zijn wortels onder de grond. De wortel van een penis is opgetrokken in het bekken en bevestigd aan het schaambeen.

Soms worden bij een penisvergroting de banden die de penis aan het bekken bevestigen doorgesneden. Dit kan de man een klein beetje extra lengte geven. De banden zorgen er echter wel voor dat een stijve penis omhoog staat. Door de banden door te snijden kan de stijve penis aan de basis een beetje gaan wiebelen.

Kromming

Het syndroom van Peyronie leidt tot een ander soortige kromming. Het komt vooral voor bij oudere mannen. Een erectie van een oudere man is soms niet meer zo stijf als die van een jonge man, maar nog wel hard genoeg voor seks. Door bepaalde buigingen tijdens de seks kan in de loop van de tijd littekenweefsel ontstaan. Een ophoping van dat littekenweefsel kan leiden tot een sterkere kromming in de penis.

Gebroken penis

Er bestaat niet zoiets als een penisbot, maar toch kan u de penis wel degelijk breken. Het moment van breken is duidelijk waarneembaar door het geluid. Vervolgens wordt de penis bont en blauw, maar het doet vooral erg veel pijn. Een penisbreuk is zeldzaam en komt vooral voor bij jonge mannen.

Te wilde seks kan de oorzaak zijn van een penisbreuk. Door te hard stoten kan de penis het vrouwelijke schaambeen raken, maar ook als een vrouw te wild beweegt terwijl ze bovenop zit kan de penis breken.

Besnijdenis

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is ongeveer 30 procent van alle mannen boven de 15 jaar wereldwijd besneden. De cijfers verschillen sterk per nationaliteit en religie. Joodse en Islamitische mannen bijvoorbeeld zijn bijna allemaal besneden. Soms is er een medische reden om te besnijden en soms wordt er om hygiënische redenen voor gekozen.

Gezonde penis

Een gezonde levenstijl is van belang voor een gezonde penis. Zorg voor voldoende slaap, zo min mogelijk stress, voldoende lichaamsbeweging en een gezond eetpatroon. Wat je eet, is ook bepalend voor de smaak van het sperma. Er wordt gezegd dat zoet fruit bijvoorbeeld de smaak van sperma zoeter maakt.

Belangrijk is om te beseffen dat elke penis anders is en dat er over het algemeen geen reden is tot onzekerheid. Bij lichamelijke klachten blijft het natuurlijk wel altijd wijs om even navraag te doen bij je huisarts.

Bron 
  • WebMD