Bijna één op de drie erfenissen leidt tot ruzie

Vooral broers en zussen steggelen

Getty Images

Een nalatenschap is een belangrijke bron van ruzie, want 30% van de erfenissen wordt niet in 'pais en vree' verdeeld. Vooral broers en zussen strijden om de hoogte van hun erfdeel of een specifiek erfstuk.

Dat blijkt uit een enquête van Plusonline.nl onder 2779 ouderen.   Negen van de tien ondervraagden met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar heeft al eens met een erfenis te maken gehad. In de meeste gevallen als een kind dat de nalatenschap van een overleden ouder moet verdelen, maar soms ook als partner. Uit het onderzoek blijkt dat zelfs een testament niet voldoende is om ruzie te voorkomen. Bij 55% van de steggelende familieleden was de laatste wil van de overledene bekend, maar dat mocht niet baten.
 
Meestal ruziën broers en zussen met elkaar en in 60% van de gevallen gaat het om de hoogte van de te verdelen erfenis. Bij de overige 40% zorgen specifieke erfstukken, zoals sieraden, schilderijen en Delfts blauw voor hommeles. De ruzies hakken er overigens diep in, want driekwart geeft aan dat de familieband blijvende schade heeft opgelopen door de verdeling van de erfenis.

,,Al dat geruzie over erfenissen, vind ik echt spijtig. Vooral omdat het helemaal niet nodig is”, zegt Nico van Scheijndel, erfcoach en auteur van de nieuwe Plus Almanak Erven&Schenken. Ruzie is volgens hem makkelijk te voorkomen door een duidelijk testament op te stellen en dat met enige regelmaat bij te werken. ,,Maar ook bij leven geld en spullen schenken kan een hoop gedoe voorkomen. Wie dat slim doet, kan zo bovendien belasting besparen.”

Nu schenkt 35% van de ondervraagden wel eens aan de kinderen. Bijvoorbeeld voor een vakantie, een bruiloft of een auto. Slechts 12% draagt structureel vermogen over met een vast jaarlijks bedrag. ,,Jammer, omdat een ouder ieder jaar €5000 belanstingvrij aan de kinderen mag schenken”, aldus van Scheijndel.

Auteur