Erft een niet-erkend kind en tot wanneer kan hij al dan niet zijn legitieme portie opeisen?

Getty Images

Voordat ik 30 jaar geleden met mijn huidige vrouw trouwde, heb ik een paar weken een relatie gehad met een vrouw die mij later heeft verteld dat ze een kind van mij heeft gekregen. Ik heb dit kind nooit erkend. Wij hebben al jaren geen enkel contact en ik heb geen idee of dit kind weet dat ik zijn vader ben. Mijn vrouw en ik hebben samen drie kinderen van 22, 25 en 26 jaar. Kunt u mij zeggen of het kind dat 30 jaar geleden uit deze korte relatie is geboren ook van mij erft als ik kom te overlijden? Dit is namelijk niet wat ik zou willen.

Als u geen testament heeft, is het wettelijk erfrecht van toepassing. Kort gezegd, houdt dit in dat bij uw overlijden uw partner en uw kinderen uw wettige erfgenamen zijn. Als het kind waar u het over heeft, inderdaad uw biologische kind is, zou dit kind dan ook mede-erfgenaam kunnen zijn. Als een (biologisch) kind buiten een huwelijk of geregistreerd partnerschap is geboren en dit kind is niet erkend door de vader, is hiervoor vereist dat het vaderschap gerechtelijk wordt vastgesteld. Hierbij kan onder meer een DNA-test worden gebruikt.

Als u wilt voorkomen dat dit kind van u erft, is het verstandig om een testament op te stellen. In dat testament kunt u dit kind onterven. Dit voorkomt echter niet dat dit kind een beroep kan doen op de zogenoemde legitieme portie. De legitieme portie bedraagt de helft van de waarde van het deel van de erfenis waar een kind volgens het wettelijk erfrecht recht op zou hebben, vermeerderd met de waarde van bepaalde door de erflater gedane giften.

U zegt echter dat u al jaren geen enkel contact heeft met dit kind en zijn of haar moeder. Er is dus een grote kans dat zij niet te weten komen óf en wanneer u bent overleden. Aangezien het kind onterfd is, hoeft de notaris hem of haar hierover niet te informeren.

Verder is van belang dat de legitieme portie binnen vijf jaar na overlijden moet worden opgeëist. Verlenging van deze termijn is niet mogelijk, ook niet wanneer het kind niet op de hoogte is van het overlijden van de erflater. De kans is dus groot dat uw nalatenschap uiteindelijk op geen enkele manier bij dit kind terecht komt.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in onder meer de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook heeft zij een aantal jaren gewerkt als auteur en ontwikkelaar van lesmateriaal bij een opleidingsbedrijf voor de financiële dienstverlening. Op dit moment gebruikt zij haar kennis en ervaring bij de professionele afwikkeling van nalatenschappen en als juridisch/fiscaal adviseur binnen haar eigen bedrijf Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).

Auteur