Diabetes mellitus type II

Deze vorm wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Reden genoeg om zelf altijd opmerkzaam te zijn en het gewicht goed in de gaten te houden.

Zet eens mager lamsvlees op het menu, zoals deze lamsfilet.

Kenmerken

  • Er wordt te weinig insuline gemaakt.
  • Er kan sprake van ongevoeligheid voor insuline.
  • Insuline kan wat betreft de kwaliteit niet goed zijn.
  • Erfelijkheid speelt een heel grote rol.
  • On­t­s­t­aat op oudere leeftijd.
  • Meestal een verhoogd bloedcholesterolgehalte.
  • Bloeddruk is vaak verhoogd.
  • Veel plassen en dorst gevoel hoeven niet aanwezig te zijn.
  • Er is meestal sprake van overgewicht.
  • Er is een dieet, eventueel met medicijnen, nodig.
  • Kan soms beter worden.

Tekort
Als de alvleesklier niet ziek is wordt er automatisch een juiste hoeveelheid insuline afgegeven die past bij de hoeveel­heid bloedsuikers en de behoefte aan glucose per cel. In geval van diabetes type II is er sprake van een tekort aan insuline of er wordt niet werkzame insuline geproduceerd.

Ongevoeligheid
Soms wordt er door de alvleesklier wel insuline gemaakt, maar komt het niet daar waar het nodig is. Er ontbreekt een schakel in de keten om het in de cel te laten opnemen. De cel zit als het ware op slot. Hiervoor zijn medicijnen, die de opname in de cel stimuleren. Deze zijn te vergelijken met de sleutel die in het slot gestoken wordt om de deur te openen. Mensen die hier last van hebben, worstelen dus steeds met te hoge bloed­suikerwaar­den. De therapie is erop gericht het bloed­glu­cose te laten dalen.


Lamsfilet met rozemarijn

15 g boter
1 eetl. olie
½ teentje knoflook
2 lamsfilets van elk ca. 100 gram
1 eetl. droge witte wijn
zout, peper

Voor de garnering
2 takjes rozemarijn of 1 theel. gedroogde rozemarijn
  • Verhit de boter en de olie in een koekenpan. Pel het teentje knoflook en bak dit een paar minuten in de pan zodat de smaak wordt afgegeven. Neem de knoflook vervolgens uit de pan. . Bak de lamsfilets met de rozemarijn om en om in de hete pan, 10-15 minuten, afhankelijk van de vraag of u uw vlees rosé of door­bak­ken wilt hebben. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Voeg de witte wijn met zout en peper toe en laat de wijn even inkoken. Doe het vlees even terug in de pan zodat de smaken zich vermen­gen.
  • Serveer de lamsfilets gesneden in plakjes en garneer met rozemarijn.
Per portie: 155 Kcal, - g Kh, 12 g Vet (3 g m.o.v., 29 mg chol.), 9 g Eiwit

Tip: Serveer met verse roergebakken spinazie en aardappeltjes uit de oven.