Discussie over Nutriscore: zou u het keurmerk gebruiken?

De overheid wil dat een voedingslogo consumenten vanaf volgend jaar duidelijk gaat maken welke producten gezond zijn en welke niet. De Consumentenbond heeft verschillende varianten onderzocht en vindt dat Nutriscore het beste uit de bus komt. Het label deelt producten in van A (gezond) tot E (ongezond). De bond roept op het keurmerk volgend jaar in te voeren, maar lang niet iedereen is het daarmee eens.

Zo zou de score volgens critici niet consistent genoeg zijn. Veel groente in de soep wordt bijvoorbeeld als positief gezien en zorgt voor een hoge score. Maar zou er in dezelfde soep veel zout zitten, dan heft dat het positieve effect eigenlijk op. Toch krijgt de soep volgens de Nutriscore het label A: gezond.

Bewerkte middelen

Als een product in het rood staat, tellen vitaminen, mineralen en eiwitten in een product niet meer mee. Op Twitter schrijven critici bijvoorbeeld: Ibericoham is slecht, schimmelkaas ook, maar ontbijtgranen met dertig procent minder suiker staat in het groen. Bewerkte voedingsmiddelen, zoals cola-light, komen juist als 'gezond' uit de bus. "Terwijl: het is slecht voor je tanden. Er zit dan wel geen suiker in, maar er zit ook niks anders in dat je enigszins helpt", stelt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, tegen Het Parool.


De Consumentenbond heeft 50 tussendoortjes beoordeeld op basis van de Nutriscore.

Cola light

Columniste Sylvia Witteman is ook kritisch op de Nutriscore. Zo schrijft ze in De Volkskrant: "Er is iets voor te zeggen. Zo vallen heel wat van die zogenaamd ‘verantwoorde tussendoortjes’ (vaak met bedrieglijk heilzaam klinkende namen als ‘Goed bezig’ ‘Eat Natural’ of ‘De graanschuur’) pardoes door de mand: veel te zoet. Maar ook bijvoorbeeld olijfolie of Parmezaanse kaas krijgt zo’n ongezond stigma. Te vet, te zout. Cola light daarentegen, blijkt ‘gezond’, want suikervrij. Wat een onzin!"

Wel geschikt

Volgens de Consumentenbond is Nutriscore juist wél een geschikt voedingslogo. 'Veel gezond ogende tussendoortjes - zoals mueslirepen, havermoutrepen en pindakaasrepen - bevatten in werkelijkheid veel suiker en/of verzadigd vet. Nutriscore deelt producten in van A (gezond) tot E (ongezond); dat werkt goed om zulke tussendoortjes te ontmaskeren', zo is te lezen op de website van de bond.

Beslissing volgt later

Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport is samen met De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie momenteel aan het bekijken welk voedingslogo het beste geschikt is voor volgend jaar. Het is nog niet bekend of de Nutriscore in Nederland ingevoerd gaat worden.

Wat vindt u van de Nutriscore? Laat het ons weten in een reactie.

Bron: RTLNieuws en Consumentenbond

Reactie toevoegen

2 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 20-4-2019 - 13:42

Van nature wantrouw ik hier elke reclame, want er zijn vele gesponserde sites hier.
Ik geloof er helemaal niets van, ook niet van deze z.g. vrijblijvende oproep.
Het probleem in Nederland is niet de wetgeving, maar de handhaving en controle op voedsel. Herinner me nog levendig de grote boetes van AH en Aldi voor teveel bestrijdingsmiddelen op citrusfruit, jaren geleden.Steekproefsgewijs, zo af en toe wordt er maar gecontroleerd. En sites als deze geloof ik ook nooit en daar heeft u het zelf naar gemaakt: onbetrouwbare, gekleurde "voorlichting" vaak.
Gebruik liever eigen gezond verstand!

Door M. Bikker (niet gecontroleerd) op vr, 19-4-2019 - 12:40

Heel simpel: alleen groente en fruit zouden score A moeten krijgen. Voeding die onze gezondheid onderhouden of liever nog: verbeteren. En al die andere bewerkte “voeding”, die uit een “fabriek” etc komt, behoort een lagere beoordeling te krijgen, afh van de hoeveelheid aan goedkope winst creerende en ziekmakende ingredienten die erinzitten.
De overheid toont al jaren aan dat consumentengezondheid ondergeschikt is aan ondernemings winst, maar dat de Consumentenbond een A waarde toekent aan bv. een frisdrank of een gefabriceerde snack reep, is voor mij een afbreuk aan het vertrouwen dat ik al jaren in hun onderzoeken etc had.
Netflix heeft trouwens heel veel interessante documentaires over voeding en gezondheid, die de mens misschien eens de ogen laat openen. Zelf weer gaan nadenken, zoveel mogelijk vers kopen (oftewel 80% v wat in de supermarkt staat, kun je overslaan...) en de tijd nemen om zelf in de keuken creatief te worden. Gezondheid in eigen hand nemen.