Recept: Volkorenspeculaasjes

Speculaas is een echte Sinterklaastraditie, net als taai-taai, peper- en kruidnoten. Sinterklaas bracht voor dit gebak de kruiden mee uit het verre oosten. De naam speculaas komt van het oude woord specu­lum, wat spiegel betekent. De pop die u maakt lijkt op uw eigen spie­gelbeeld. Maak deze bekende snoeperijen eens met volkorenmeel in plaats van bloem of zelfrijzend bakmeel. Dit geeft een veel groter verzadigingsgevoel.

Voor 40-50 stuks

Bereidingstijd: circa 45 minuten + rusttijd

Invriezen: nee

Ingrediënten

  • 110 gram boter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1/2  theelepel citroenrasp
  • 200 gram volkorenmeel
  • 1 eetlepel losgeklopt ei of 1 eetlepel water
  • 50 gram gesnipperde geroosterde amandelen
  • (rijstebloem of aardappelmeel)

Bereiding

  1. Maak het deeg liefst 2-3 dagen van tevoren, dan laat het gemakke­lijker los uit de vorm en de smaak is goed ingetrokken.
  2. Verpak het deeg in huishoudfo­lie in de koelkast.
  3. Roer de boter met de suiker, het zout, de specu­laas­kruiden en de citroenrasp uit tot een zachte smeuïge massa. 
  4. Roer het meel en het ei erdoor en kneed snel tot een ge­lijkmatig deeg. 
  5. Voeg de gesnipperde amandelen toe, houd enkele achter voor de garne­ring. Laat het deeg opstij­ven in de koelkast.
  6. Borstel een speculaasplank schoon en bestrooi deze dik met rijstebloem of aardappelmeel, klop vervolgens de overtollige bloem of meel eraf. 
  7. Druk wat deeg in de figuren en snijd datgene wat boven de plank uitsteekt er met een scherp mesje af. 
  8. Keer de plank met een klap op het werkvlak en leg de onge­bakken specu­laasjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Garneer met de achtergehouden amandelen.
  9. Bak de speculaasjes circa 20 minuten in het mid­den van een voorverwarm­de oven van 175 °C.
  10. Laat de speculaasjes afkoelen en neem ze van de bak­plaat.