Tips voor cholesterolverlagende voeding

Hoeveel zout gebruikt u in uw eten? Eet u op vaste tijden? Deze week heeft Sonja een aantal belangrijke tips om uw eetpatroon te verbeteren en zo uw cholesterol te verlagen!

Wees zuinig met vet

Beperk het totale vet gebruik per dag tot maximaal 30%-35% van de totale calorieopname. Van het totale vet mag er maximaal 10% afkomstig zijn uit verzadigd vet = dierlijk vet
Toch is het niet goed om alle vetten rigoureus uit het dagelijks eten te schrappen. Het lichaam heeft essentiële vetzuren zoals linolzuur nodig. Het vet dat wordt gebruikt moet van hoge kwaliteit zijn (60% meervoudig onverzadigde vetzuren), dus met een hoog percentage linolzuur.

Eet volop vezels en zetmeel

Zorg voor een ruime opname van zetmeel (volkorenbrood, aardappelen, rijst, macaroni en peulvruchten). Gebruik per dag minimaal 30 gram vezels uit groente en volkorenproducten.
Als de voeding voldoende zetmeel en vezels bevat, heeft deze een hoge verzadigingswaarde waardoor het voldoende energie bevat. Hierdoor kan de hoeveelheid vet beperkt blijven.
Vezels uit groente en fruit (gommen, pectine en hemicellulose) hebben het vermogen onder andere galsappen, zware metalen en cholesterol te binden, zodat deze het lichaam via de darm kunnen verlaten.

Voldoende voedingsvezel stimuleert de darmwerking, waardoor een goede ontlasting van afvalstoffen ontstaat.

Eet drie hoofdmaaltijden en gebruik 'goede' tussendoortjes

Een 'allesbrander' (kachel) brandt beter op drie grote stukken hout, dan op een hele dag door sprokkelhout. Helemaal als blijkt dat aan het einde van de dag het sprokkelhout in totaal minder energie (meer Kcalorieën) leverde dan de drie grote houtblokken.

Eet gevarieerd

Het ene voedingsmiddel bevat andere voedingsstoffen dan het andere!

Beperk het cholesterol uit voedsel tot 300 mg per dag

Bij alle gerechten staat de hoeveelheid cholesterol vermeld. Het is een simpel optelsommetje om de opname per dag uit te rekenen.

Wees zuinig met zout

Een overmaat aan zout doet onrecht aan de zuivere smaak van de producten. Zout doet de bloeddruk verhogen, hetgeen de druk in de aderen verhoogt en bij slechte vaten atherosclerose in de hand werkt.

Houd uw gewicht op het juiste peil

Corrigeer na een uitbundig diner direct de volgende morgen. Geef het vet geen kans! Niet alleen teveel vet en suikers worden omgezet in vet, maar ook teveel eiwitten kunnen worden opgeslagen in de vorm van lichaamsvet. Het percentage eiwit moet tussen de 10% - 15% van de totale calorische waarde van de dagvoeding liggen.

Drink voldoende (magere) melkproducten

Nederland is een land van boter, kaas en eieren. Wij eten gewoon teveel van al dit goede. Laat nu niet ineens al dit goede weg, maar denk ook aan de kalk die nodig is voor sterke botten. Per dag is een ½ liter magere zuivel aan te raden en een volkorenboterham met kaas blijft onmiskenbaar een traktatie, ook zonder roomboter.

Bron 
  • www.culinaireproducties.nl