Unox introduceert vegetarische rookworst

Getty Images

Worstenfabrikant Unox introduceert maandag 1 oktober de eerste vegetarische rookworst in zijn ruim 80-jarige bestaan. Na de rookworst – gemaakt van plantaardige olie en eiwitten uit erwten – volgen later ook de welbekende knakworstjes, leverpasteien en stoofpotjes.

De vegetarische rookworst ligt na jaren van ontwikkelen eindelijk in de supermarktschappen, zegt marketingmanager Thijs Sleddering van Unox tegen het Algemeen Dagblad. Het heeft volgens hem zo lang geduurd omdat het moeilijk is om de smaak én textuur van het traditionele Nederlandse product goed te krijgen. Ook het verkrijgen van de juiste bite was volgens Sleddering een uitdaging. ‘Je moet erin kunnen prikken, hij moet sappig zijn en onze u-vorm bezitten.’

Vleesloos eten

De komst van de vegetarische rookworst sluit aan bij de behoefte van mensen om minder vlees te eten. Zo blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum dat ruim de helft van de Nederlanders zegt minstens drie dagen in de week vleesloos te eten. De worstengigant deed zelf ook een onderzoek (uitgevoerd door Insight Company) waaruit bleek dat bijna negen op de tien mensen (86 procent) aangeeft minder vlees te willen eten. De belangrijkste opgegeven reden is de eigen gezondheid, gevolgd door dierenwelzijn en natuur.

Veganistisch

De nieuwe worst van Unox is dus vegetarisch, maar niet veganistisch. Zonder scharreleieren en eiwitten had het product volgens Unox namelijk lang niet zo smakelijk kunnen worden. Het is nog niet bekend of er ook een veganistische variant komt in de toekomst.

Unox verkoopt momenteel 22 miljoen rookworsten per jaar. Daarvan moet vijf procent uiteindelijk vegetarisch zijn.

Reacties

Wat vinden Nederlanders van de vegetarische rookworst? Enkele reacties:

Auteur