Ga slim om met je geld: sparen

Wilco van Dijk: ‘Blijf sparen, ook al is de rente laag’

Wilco van Dijk is bijzonder hoogleraar Psychologische determinanten van economisch keuzegedrag aan de Universiteit Leiden.

Heeft sparen nog wel zin? “Zeker. Je moet ­zorgen voor een financiële buffer. Die heb je nodig om onverwachte uitgaven op te vangen”, stelt Van Dijk. “Hoe groot die buffer precies moet zijn, hangt van je persoonlijke omstandigheden af. Het is sowieso verstandig om een paar netto-maand­salarissen achter de hand te hebben.”

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat veel mensen te weinig geld op hun bankrekening hebben voor onvoorziene uitgaven. “Probeer elke maand 10 procent van je netto-inkomen opzij te zetten”, adviseert Van Dijk. “In de eerste plaats om een buffer op te bouwen. Daarnaast kun je aparte spaarpotjes ­maken voor bijvoorbeeld vakanties of om een kunstwerk aan te schaffen.” Staar je niet blind op de lage rente, vindt hij. “Geld op de bank levert inderdaad weinig op, maar als je een wasmachine of cv-ketel op afbetaling koopt of ervoor moet lenen, ben je veel duurder uit.”

Slapeloze nachten

Ga pas nadenken over manieren om meer ­rendement te krijgen als je naast je buffer en ­spaarpotjes geld overhebt. Van Dijk: “Meer ­rendement betekent namelijk ook meer risico. ­Risico’s kun je je alleen maar permitteren met geld dat je niet nodig hebt.” Wie meer rendement wil, komt al snel bij ­beleggingsproducten terecht. Volgens Van Dijk is beleggen lang niet voor iedereen een goed idee.

Hoge spaarrentes in de EU

Negatieve rentes zijn in opmars bij Nederlandse banken. Spaar nu via Raisin in de EU met rentes tot 1,50% p.j. én ontvang tijdelijk tot € 200 cadeau!

“Als je niet goed tegen onzekerheid kunt, word je waarschijnlijk niet gelukkig van risicovolle ­financiële producten. Meer rendement is mooi, maar heb je daar slapeloze nachten voor over?” Geld is geen doel, het is een middel, benadrukt hij. “Waarvan word je gelukkig? Niet van geld of van extra rendement, maar van de dingen die je met je geld kunt doen.”

Rekenvoorbeeld

Een echtpaar – allebei zestigers – heeft een inkomen van netto €2800 per maand. Ze hebben een eigen huis en een auto. Volgens het Nibud hebben zij een financiële buffer nodig van minimaal €9000. Plus zo’n €15.000 om hun auto te vervangen. Het Nibud adviseert om maandelijks 10 procent van het netto-inkomen te sparen, dus €280. Als dit lukt, heeft dit echtpaar na ongeveer zeven jaar de ideale buffer bij elkaar gespaard.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juni 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron(nen):