Huurcommissie geeft huurders minder vaak gelijk

De Huurcommissie heeft het afgelopen jaar flink veel meer zaken ontvangen. Huurders zijn minder vaak in het gelijk gesteld. Dat komt vooral omdat er meer zaken waren over de jaarlijkse huurverhoging.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Huurcommissie. De Huurcommissie ontving ruim twaalfduizend zaken. In 2019 en 2018 lag dat rond de tienduizend zaken. Door dit grote aantal zaken gecombineerd met de beperkingen door de coronacrisis zijn de achterstanden bij de behandeling opgelopen.

Huurverhoging

Het grootste deel van de zaken ging over de jaarlijkse huurverhoging. Dat waren 3434 zaken, 62 procent meer dan in 2019. Die stijging is waarschijnlijk zo groot omdat veel huurder in 2020 met een flinke huurverhoging werden geconfronteerd. T|och was in bijna alle gevallen de huurverhoging correct berekend. Verhuurders kregen in 97 procent van de gevallen gelijk.

Ook bij andere procedures  kregen huurder minder vaak gelijk. Dit ging dan bijvoorbeeld om toetsing van de aanvangshuurprijs, huurverlaging vanwege gebreken en melding herstel gebreken. Zaken over servicekosten vormen een uitzondering. Hier kregen huurders in 82 procent van de gevallen gelijk. Over de gehele linie kregen huurders in ongeveer een kwart van de zaken gelijk.