LAT’ten of trouwen

Vraag van de week

Mij vriendin en ik hebben al 25 jaar een LAT-relatie. Daar zijn we eigenlijk best tevreden over. De praktijk is echter dat we wel beiden ieder een eigen huis hebben, maar dat we praktisch altijd bij mijn vriendin samenzijn. We overwegen daarom om te trouwen, welke gevolgen heeft dat?

Omdat u beiden een woning hebt die u ter beschikking staat voldoet u voor de AOW met uw LAT-relatie aan de twee-woningenregel en ontvangt u beiden een alleenstaanden-AOW. Een belangrijk gevolg van een huwelijk is dat het bedrag dat u nu aan AOW ontvangt gaat veranderen van een alleenstaanden-AOW naar gehuwden-AOW. Dat gaat u bruto per maand beiden ieder ongeveer €400 kosten. Bovendien bent u fiscaal partners geworden waardoor de huur- en zorgtoeslag die mevrouw nu ontvangt lager zal uitpakken. Naast verlies aan inkomen raakt u - ervan uitgaande dat u samen in een woning gaat wonen en de huur van de andere woning dus wordt opgezegd - ook de vaste lasten van de woning kwijt die u nu feitelijk niet bewoont. Aan huur, energie, water en andere vaste lasten is dat bij u volgens uw opgave maandelijks €600.

Uit een berekening die ik voor u op basis van uw beider inkomen heb gemaakt, "kost" een huwelijk u netto het verschuil tussen verlies van inkomsten en vaste lasten; ongeveer €250 per maand. Dat is veel geld. U kunt natuurlijk overwegen om te blijven LAT’ten en uw woning behouden. Dat is in de huidige situatie ook nodig want als mevrouw komt te overlijden bent u geen medehuurder en moet u de woning verlaten. U bent ook geen erfgenaam. Dus als u bijgedragen heeft aan de inboedel van uw vriendin of als er zaken van u bij uw vriendin staan, zorg dan dat duidelijk is wat van wie is en wat wel tot de erfenis van mevrouw behoort.

Een LAT-relatie is prettig omdat ieder de eigen woning behoudt; je deelt elkaars leven, maar hebt ook een eigen leven. De keerzijde is dat je juridisch niets van elkaar bent en daarmee ook niets te vertellen hebt over of in elkaars leven. Wanneer u elkaar meer rechten wil geven, kunt u overwegen een testament op te stellen waarin u bijvoorbeeld iets erft van elkaar of de uitvaart voor elkaar mag vormgeven al dan niet samen met de kinderen. Bent u getrouwd dan zijn veel rechten automatisch geregeld, maar dat heeft wel een flinke maandelijkse prijs.
 
25 januari 2021
 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.