Waarom is de zorgpremie in Belgie zoveel lager?

Zijn de ziektekosten in België echt zoveel goedkoper dan in Nederland?

In België betaalt men per jaar ongeveer 90 euro aan zorgpremie. Bovendien zijn er geen wachtlijsten en kunnen Belgen ook 's avonds naar de huisarts en de tandarts voor het ziekenhuis. Kunnen wij hiervan leren?

Net zoals het in Nederland niet meevalt om aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken omdat de hoogte en de mate van vergoedingen (en natuurlijk de prijs) per verzekering verschilt, is het ook niet eenvoudig om het Belgische en het Nederlandse stelsel met elkaar te vergelijken. Wat Nederland betreft, geven we komend jaar samen 60 miljard uit aan de zorg, dat is rond de 9.800 euro per huishouden. Dit bedrag wordt voor ongeveer de helft rechtstreeks door de burger opgebracht via de basisverzekering. De andere helft wordt door de werkgever afgedragen.

Belgen betalen al voor ontvangst van het loonstrookje

In België kent men de mutualiteit. De ziekenfondsen bieden hun verzekering weliswaar gratis aan, maar de kosten hiervan worden gedekt uit de sociale zekerheidsbijdragen en de subsidies die de federale overheid toekent. De persoonlijke sociale zekerheidsbijdrage bedraagt 13,07 procent van het brutoloon. Belgen betalen het grootste deel van hun ziektekosten dus al voor ontvangst van hun nettoloon, waar Nederlanders daarna nog eens met de kosten voor de basisverzekering worden geconfronteerd. De door u genoemde negentig euro betreft waarschijnlijk een aanvullende verzekering waarmee kosten worden gedekt die niet standaard vanuit het Belgische Ziekenfonds worden vergoed.

Geen wachtlijsten

Dat er in België nauwelijks wachtlijsten bestaan klopt. Dat heeft deels te maken met het feit dat veel artsen geen overeenkomst hebben met het ziekenfonds en dus zelf hun tarieven vast mogen stellen. Wanneer iemand die zorg nodig heeft zo’n arts belt, kan hij waarschijnlijk snel geholpen worden. Maar het verschil tussen het door het ziekenfonds vastgestelde standaardtarief en het werkelijke tarief, moet de verzekerde wél zelf bijpassen. Daarnaast betalen gezinnen in België een eigen bijdrage die kan oplopen tot 1.800 euro per jaar.

Belgische ziektekosten dus minder goedkoop dan het lijkt

Een laatste verschil tussen Nederland en België is dat medicijnen voor Belgen een stuk duurder zijn. Niet voor niks trekken dagelijks velen Belgen de grens over om in Nederland, zogenaamd als vakantieganger (daarvoor is de regeling althans bedoeld) goedkoop hun medicijnen te halen. Al met al zijn de verschillen tussen Nederland en België te groot en talrijk om hier allemaal op een rijtje te zetten. Maar dat de Belgen niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, moge duidelijk zijn

24 Comments

Door Christel Smits (niet gecontroleerd) op wo, 13-5-2020 - 12:51

Wij zijn grensarbeiders wonen in Nederland en werken in België, sinds 2 jaar daarvoor woonden we in België. Dit artikel klopt niet,ook niet toen 't geschreven werd.De medische kosten in Nederland zijn belachelijk hoog. Wij betalen geen maandelijkse bijdrage in Nederland maar wel eigen risico en eigen bijdrage zowel mijn man als ikzelf,voor medicijnen, bezoek ziekenhuis, bloedprikken Enz dan ben ik mijn eigen bijdrage en risico al kwijt. Te zot voor woorden.

Door Hisham Ghazi (niet gecontroleerd) op zo, 23-2-2020 - 10:47

ik heb vraag?
ik woone in de grenzen Nederland een België
en ik werk in Zeeuws-Vlaanderen is het mogelijk dat ik in België aansluiten bij de zorgverzekeringen.

Door Ysn (niet gecontroleerd) op do, 20-2-2020 - 13:56

In Nederland worden mensen gewoon genaait. Onder het mom van alles wordt duur en sommige mensen kunnen zogenaamd niet betalen.hierdoor wordt het duurder wordt gezegt.Nee in Nederland is er een grote corrupte bende die Nederlanders kaalplukt. Terwijl zorg helemaal niet duur hoeft te zijn. Laat je eigen niet wijs maken door anderen.

Door Harmen (niet gecontroleerd) op di, 12-3-2019 - 23:52

Er zijn genoeg Nederlanders die denken dat het gras bij de buren (België)
Mijn vrouw is Belgisch gaat naar en Belgisch reumatoloog. Moet contant €87 betalen krijgt een rekening waar het consult €57 heeft gekost en krijgt er dan €27 terug van haar verzekering. Haar dochter haar buren hadden een kind met leukemie, haar ouders mochten zelf de medicijnen betalen. Dit is betaald dor vrienden en familie. Ook dat is België. Een Nederlander die €3250 bruto inkomen heeft houd hier €2450 over in België €2050, Ik werkte bij een multinational die ook in België een fabriek had. Deze werknemers hun bruto was het zelfde als in Nederland. En zij hebben ook wachtlijsten. Hun huisartsen zijn de slechtst betaalde mensen van Europa en mogen 24 uur per dag dienst doen. Makkelijk praten je kan in in België ten minste sávonds gewoon naar de huisarts. Zonder na te denken dat dit ook een mens is met een gezin. België een land met 4 regeringen de meeste ministers per inwoner. Die allemaal veel geld ontvangen (belasting geld) De Belgen overspoelen Zeeuws vlaanderen omdat het goedkoper wonen en goedkoper is bij de super markten. Ondanks onze 9% btw Auto belasting is goedkoper maar verzekeringen veel duurder. Een Fiat 500 kost in ons buurland meer per maand dan in NL. een dikke BMW benzine niet die is daar goedkoper.

Door leo snel (niet gecontroleerd) op za, 26-1-2019 - 11:00

Wat u beweerd slaat nergens In Belgie gaat geen enkele ziekenfonds naar de beurs om ons zuur verdiend geld te vergokken .Deze lieden dienen in de gevangenis te zitten

Door David de Wilde op di, 2-10-2018 - 12:39

Dit is een artikel uit 2007. Dus nee, die zorgpremie klopt al lang niet meer. Ik begrijp niet waarom u dit nog leest, laat staan erop reageert.

Door quartier (niet gecontroleerd) op di, 2-10-2018 - 11:47

Klopt niet onze zorgpremie is 52 euro en dient voor het moemnt dat je hulpbehoevend wordt dan krijg je maandelijks een premie van 130 euro. daarnaast betalen wij aan het ziekenfonds 95 euro per jaar en zeker geen 1800 euro. En inderdaad bij ons bestaat het remgeld bv consultatie dokter verlies je 3 euro.....

Door beerd vt hof (niet gecontroleerd) op vr, 28-9-2018 - 02:12

betaal al 20 jaar geen ziekefons betaal gewoon contant aan tandarts of doktor laat me niet oplichten door de overheid prettigedag verder.

Door b.stal (niet gecontroleerd) op di, 14-8-2018 - 22:53

ook medicijnen dikwijls goedkoper daar de verakkingen roter zijn, en origineel

Door b.stal (niet gecontroleerd) op di, 14-8-2018 - 22:48

diessen zorg in belgie geel is veel beter! in nederland lopen ze achter b.v. met stoma,s in belgie direct geholpen en nu zonder stoma!! waarom vraagt men geen advies in belgie het is toch geen schande om te vragen!!