Winkeliers: liever pin dan contant

Bijna alle winkeliers accepteren zowel contant geld (96 procent) als pin (92 procent). Wel heeft bijna twee derde een voorkeur voor de pinpas. Een vijfde van de winkels ontmoedigt het gebruik van contant geld. Soms is dit uit angst voor de verspreiding van corona, hoewel contant betalen veilig is.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van De Nederlandsche Bank. De laatste jaren is er een ontwikkeling te zien dat de acceptatie van contant geld geleidelijk daalt, terwijl de acceptatie van pinnen recent sterk is gestegen. Waar het in 2019 bij 87 procent van de winkels mogelijk was te pinnen is dat dit jaar gestegen tot 92 procent. Grootwinkelbedrijven zoals supermarkt en tankstations zijn de grootste voorstanders van pinnen. Zij zijn ook het meest actief in het aanmoedigen van hun klanten om te pinnen. De redenen hiervoor zijn veiligheid en gemak.

Toekomst

DNB verwacht dat winkeliers de komende jaren vaker gaan bepalen hoe klanten moeten betalen. Nu is 4 procent van de winkels 'pin-only'. Voor de helft zijn dat startende ondernemingen. Voor enkele winkeliers gaf Covid-19 de doorslag om contant geld te weren. Bijna een op de tien winkels verwacht binnen vijf jaar afscheid te nemen van contante betaling. DNB wijst winkeliers erop dat het veilig is om contant geld te accepteren. De kans dat het virus zich verspreidt via contant geld is zeer klein. Wel is er het advies om handcontact te vermijden door bijvoorbeeld het geld op de balie neer te leggen.

Bron(nen):