Bemiddeling lost meeste financiële klachten op

Meer dan de helft van de klachten over financiële dienstverleners die het Kifid behandelt, worden via bemiddeling of schikking opgelost. In klachtzaken waarin wel een uitspraak wordt gedaan, trekt de consument meestal aan het kortste eind.

Dat blijkt uit het Kifid Jaarverslag 2019. In dat jaar heeft het Kifid 3412 klachten van een consument gericht tegen bank, verzekeraar of andere financiële dienstverlener afgerond. Dat zijn er 500 meer dan in 2018. Meer dan de helft van de klachten (1973) werd geschikt. In bijna de helft van de gevallen waren dit klachten over verzekeraars. Banken en financiële tussenpersonen nemen ieder ongeveer een kwart voor hun rekening. In 1290 klachtzaken is uitspraak gedaan. Ruim 200 keer kreeg de consument geheel of gedeeltelijk gelijk, in ruim 1000 klachtzaken werd de klacht ongegrond verklaard.

Het Kifid ontving in 2019 4550 nieuwe klachten. Dat is ongeveer evenveel als in 2018. Iets meer dan 2.100 klachten bleek niet-behandelbaar. Veelal omdat ze niet voldeden aan de voorwaarden. Zo dienden ruim 800 mensen een klacht in zonder dat deze eerst was voorgelegd aan bank, verzekeraar of tussenpersoon. 

Ontwikkeling

In 2019 is er beweging gekomen in de afhandeling van klachten over beleggingsverzekeringen. Er zijn 240 van deze klachten afgerond, veelal via bemiddeling. De Kifid-uitspraken geven duidelijkheid over de koers van Kifid. Op basis daarvan kunnen consumenten en verzekeraars om de tafel. Lukt bemiddelen niet, dan doet de Geschillencommissie een uitspraak. 
Ook kwamen veel klachten binnen over de gewijzigde uitvaartverzekering van Yarden. De Geschillencommissie behandelt nu drie van deze klachten om tot richtinggevende uitspraken te komen. De overige klachten over de uitvaartverzekering worden tot die tijd aangehouden. 

Bron: www.kifid.nl