PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

De blauwe enveloppe verdwijnt

De Belastingdienst wil in de komende zeven jaar volledig digitaal gaan werken. Daarom zal de blauwe enveloppe uiteindelijk niet meer worden gebruikt. 

150 miljoen

De bekende enveloppe is honderd jaar lang verstuurd naar burgers en bedrijven. Nu nog gaat het jaarlijks om zo'n 150 miljoen stuks. Iedere dag betekent dat een vrachtwagen vol.

Online bericht

Maar de komende zeven jaren gaat dat steeds minder worden. In het nieuwe systeem krijgen alle burgers en bedrijven een digitale berichtenbox bij de Belastingdienst. De blauwe enveloppe is dan niet meer nodig. Bij elk nieuw bericht stuurt de fiscus een mailtje dat er een nieuwe binnen is.

Mensen zonder internet

Deze nieuwe vorm van werken levert voor sommigen problemen op. Er zijn mensen die geen internet hebben of hier niet goed mee uit de voeten kunnen. Anderen in hun omgeving worden daarom waarschijnlijk gemachtigd om voor hen de aangifte te doen.

Ook is er ondersteuning in de vorm van helpdesks met zowel een chatfunctie als een fysieke balie. Voor laaggeletterden en blinden is er op de website van de Belastingdienst een voorleesfunctie ingebouwd.

Reactie toevoegen

12 Comments

Door theres (niet gecontroleerd) op wo, 20-7-2016 - 15:30

Ik vind dit een belachelijke idee. Noemen ze dit een democratisch land?? Het lijkt steeds alsof het een dictatorieel staat aan het worden is. Je kunt mensen niet zomaar allerlei shit door de strot duwen. Wat is dit?? Cuba???
IK zeg NEEEEEEE gewoon de papieren enveloppen toesturen. We betalen in dit land teveel voor heel veel dingen met geen goede service en het enige wat de overheid/belastingdienst kan bedenken is hoeveel geld zij gaan besparen??? Wat een stel dommelingen!!!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 16-12-2015 - 19:45

Dat de blauwe enveloppe verdwijnt is een belachelijke beslissing. Oke,je kunt iemand machtigen. Echter iemand met kwade bedoelingen kan daar misbruik van maken.
HEHE

Door H Stegman op wo, 16-12-2015 - 17:02

Onjuist. Een probleem voor mensen zonder computer.

Door B. VAN INGEN op wo, 16-12-2015 - 16:57

Ik vind dat je niet zomaar iemand allerlei zaken door de strot kunt duwen. Eerst de euro,de identiteitpas. Het verplicht eigen rusico en nu weer verplichte digitale aangifte. Waar is het eind. Het lijkt wel een dictatoriale staat aan het worden. Noemt men dit een democratisch land?

Door M.Hendriks (niet gecontroleerd) op wo, 16-12-2015 - 16:38

Met behulp van een kennis die ook alleen maar mailtjes kan zenden verzend ik mijn reactie.Dus stem ik absoluut NEEN!!!!!!dus geen digitale belastingbrief! Niet alleen voor de oudere medemens maar ook voor mensen met een chronische beperking die toch graag onafhankelijk zijn en dat moet toch kunnen nietwaar?Gewoon mens zijn! We moeten ook al dan niet als gewoon ,mens, betalen!!!

Door jhh (niet gecontroleerd) op wo, 16-12-2015 - 09:45

In 7 jaar tijd kan er heel veel veranderen dus nog maar niet al te veel zorgen maken lijkt mij.en als je nu al hulp nodig hebt is dat niet alleen om de belastingen in orde te hebben maar ook voor verzekeringen huurtoeslagen enz. of zie ik dat verkeerd?

Door Roos (niet gecontroleerd) op di, 15-12-2015 - 22:02

Belachelijk , en irritant ,
Heb geen computer ,

Door Alie (niet gecontroleerd) op di, 15-12-2015 - 20:16

Het is te belachelijk voor woorden dat je gedwongen wordt tot een berichtenbox. Geef de mensen de keus of ze het willen. Er komt zelfs bij het tikken nu een rode stippellijn onder dat walgelijke woord te staan... het is dus ook nog een niet bestaand woord... en die mensen moet je digitaal vertrouwen in hebben??? echt niet! ik wil gewoon post ontvangen en op papier aangifte kunnen doen.

Door Arie, (ervaring... (niet gecontroleerd) op di, 15-12-2015 - 17:58

Nog afgezien van de vele ouderen met hun kwalen en gebreken zijn er ook vele jonge(éénouder)gezinnen, die zich de moderne apparatuur niet kunnen permitteren.
Dom, Martin, deze mensen hebben inderdaad een probleem. Ongevraagd advies: Ga deze mensen als vrijwilliger helpen.

Door Martin (niet gecontroleerd) op di, 15-12-2015 - 10:36

Dom, deze ontwikkeling houdt men niet tegen. De klagers hebben een privé probleem terwijl dit een algemeen goed is. De dagelijkse gemakken van nu waren destijds ook
Veelal afkeurend.