Een nieuwe liefde, twee portemonnees

Vraag van de week

Getty Images

Nadat mijn man is overleden, heb ik weer een nieuwe vriend ontmoet. Hij heeft ook een verleden en is net als ik financieel onafhankelijk. We zijn beide zeventigers en overwegen samen te gaan wonen, maar hoe regelen we dat nu en waar moeten we aan denken?

 Liefde op leeftijd is altijd een cadeautje van het leven. Het is fijn het leven te kunnen delen. Maar liefde op leeftijd betekent ook dat je serieus rekening moet houden met het moment dat je er toch weer alleen voor komt te staan. Juist dat verleden brengt misschien ook (morele of emotionele) verplichtingen met zich mee.

Waar u in ieder geval op moet letten is of ieder van u in de nieuwe woonsituatie kan blijven wonen, of de woonlasten passen bij het inkomen van de langstlevende (de persoon met het laagste inkomen)? Gaat u huren, vraag dan - als u gaat samenwonen - aan de verhuurder hoe in dat geval de langstlevende kan blijven wonen ook al is het inkomen lager dan met z’n tweeën. En bij kopen moeten de hypotheek en andere lasten betaald kunnen worden door de langstlevende partner.

Heeft u al testament, onderzoek dan of de uitwerking daarvan gevolgen heeft voor de nieuwe partner. Is er nog geen testament, overweeg dan om er een te maken waarbij de langstlevende verzorgd achterblijft. Vooral als een van u beiden kinderen heeft of wanneer de erfdelen van de kinderen (vanwege overlijden van de eerste echtgenoot) uitbetaald moeten worden, moeten de belangen van de langstlevende partner meegewogen worden in het testament. Datzelfde geldt voor een op te stellen levenstestament: wie geeft u een volmacht, wie mag uw financiële zaken beheren, wie mag uw medische zaken behartigen wanneer u dat zelf niet meer kunt? En tenslotte, wie mag uw uitvaart organiseren en wat zijn daarbij uw wensen?

En verder zijn er de gewone zaken zoals: wie vult met welk bedrag de huishoudpot en hoe zorgt u voor elkaar als het samenwonen toch niet lukt en een van u beiden of u beiden weer andere woning nodig heeft.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.