Een verbouwing voordelig financieren

Getty Images

Een verbouwing of renovatie kan flink in de papieren lopen. Hoe kunt u dit het beste financieren, en dan ook nog eens fiscaal vriendelijk?

Goede investering

Een verbouwing vergroot uw woonplezier en zorgt mogelijk voor een waardevermeerdering van de woning. Met een renovatie kunt u waardevermindering voorkomen. Verbouwen is soms een noodzaak, bijvoorbeeld als u mindervaliden wordt. Verbouwen is dus een goede investering.

Spaargeld inzetten

Spaargeld inzetten voor een verbouwing heeft voor veel huizenbezitters de voorkeur. Het is makkelijk en kosteloos, mits het spaargeld niet vast zit in een deposito of vermogensproduct. Daarbij is de actuele spaarrente laag, dus investeren is aantrekkelijk. Zeker wanneer u vermogensrendementsheffing betaalt over dat deel van uw spaargeld.

Lenen voor een verbouwing

Wie wil lenen voor de verbouwing heeft de volgende opties:

  • Hypotheek verhogen: hiervoor is overwaarde nodig en de nieuwe hypotheek moet binnen de huidige hypotheeknormen passen. De hypotheekrente is lager dan kredietrente, maar u betaalt kosten voor advies, bemiddeling, taxatie en notaris. Een verhoging van uw hypotheek is daarom aantrekkelijk vanaf € 25.000,-
  • Persoonlijke lening: ook een krediet moet binnen de huidige leennormen vallen. De kredietrente is hoger dan de hypotheekrente, maar de lening moet binnen 10 jaar worden afgelost. Een persoonlijke lening is daarom geschikt tot € 25.000,-.

Tip: de hypotheekrente, maar ook de kredietrente zijn op dit moment laag.

Fiscaal aantrekkelijk

Wat veel huizenbezitters niet weten is dat lenen voor een verbouwing fiscaal aantrekkelijk is.

  • De rente van zowel de hogere hypotheek als de persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar. Op voorwaarde dat de lening in 30 jaar minimaal anuitair wordt afgelost.
  • Ook de kosten die u maakt bij het afsluiten van de lening zijn veelal eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Kijk naar de toekomst

Om een juiste keuze te maken voor de financiering moet u ook naar de toekomst kijken. Spaargeld dat u gebruikt voor een verbouwing zit ‘vast in de woning’. Een krediet heeft weer invloed om uw mogelijkheden in de toekomst een hypotheek of lening aan te gaan.

Voorbeeld: wanneer u in de toekomst naast de verbouwing een andere grote aankoop moet doen, kunt u het beste lenen voor de verbouwing. U leent fiscaal vriendelijk en doet de andere grote uitgave met uw spaargeld.