Eigen Huis wil einde renteopslag

Getty Images


Huiseigenaren met een kleine aflossingsvrije hypotheek betalen volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) ten onrechte een risico-opslag bovenop hun hypotheekrente. Deze opslag kan oplopen tot 0,3 procent, zo blijkt uit onderzoek van de VEH. Bij een hypotheek van 2 ton en een huis van 4 ton of meer, betaalt een huiseigenaar elke maand 50 euro extra aan zijn bank.

Banken berekenen een renteopslag voor aflossingsvrije hypotheken omdat er een extra hypotheekrisico zou bestaan. Dit in tegenstelling tot een annuïteiten hypotheek waarop maandelijks wordt afgelost. De Vereniging Eigen Huis meent echter dat er bij een aflossingsvrije hypotheek geen extra risico is als de hypotheekschuld de helft of minder is van de waarde van het huis. Bij verkoop levert de woning namelijk veel meer op dan nodig is om de hypotheek af te lossen.

Senioren

Vooral zestigplussers betalen hierdoor te veel rente. Hun huizen zijn, volgens cijfers van het CBS, gemiddeld drie ton waard en de doorsnee hypotheek is zo’n 135 duizend euro. De VEH constateert dat banken de renteopslag ook gebruiken om klanten te stimuleren hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek. Dat betekent dat de huiseigenaar gaat aflossen op de hypotheek. Voor oudere huiseigenaren met een flinke overwaarde is dat niet altijd gunstig. De maandlasten stijgen en het geld dat wordt gebruikt voor aflossing kan niet meer worden opgenomen, bijvoorbeeld voor een verbouwing om langer in het eigen huis te blijven wonen.

Bron: www.eigenhuis.nl

Auteur