Gemeenten betalen ieder jaar ruim 2.100 uitvaarten

De afgelopen vijf jaar is het aantal begrafenissen op kosten van de gemeenschap met 15 procent gestegen. In totaal gaat het om ruim 2.100 uitvaarten per jaar.

Dat schrijft het AD. Ieder jaar zijn er in Nederland ruim 150.000 begrafenissen of crematies.

Een sobere uitvaart kost al snel enkele duizenden euro’s. Dat betekent dat de gemeenten jaarlijks miljoenen kwijt zijn aan uitvaartkosten.

Uitvaartverzekeraars vrezen dat de kosten alleen maar verder op zullen lopen Nederland. Ze zien de laatste vijf jaar dat vooral mensen met een laag inkomen geen uitvaartverzekering meer afsluiten. Het gaat om een daling van 30 procent. Een zorgelijke ontwikkeling volgens de uitvaartbranche.

Eerder waren er al berichten dat verzekerden juist geen benul hebben wat de uitvaartverzekering precies dekt. Een uitvaartverzekering biedt namelijk in de regel een pakket diensten aan (bij aangesloten dienstverleners) in plaats van een volledige vergoeding. 

Wie betaalt de uitvaart?

In principe betaalt degene die de uitvaartondernemer een opdracht geeft de uitvaart. In de meeste gevallen is dat een naast familielid of een goede bekende. De kosten van de uitvaart worden in goed overleg verrekend uit de erfenis. Pas als niemand een opdracht geeft, komt de gemeente in beeld.

Zie ook: Ik wil de begrafenis van mijn broer niet betalen.