Ik wil de begrafenis van mijn broer niet betalen

Mijn broer weigert te spreken over z’n wensen bij een eventueel overlijden. Hij is alleen, leeft van een uitkering, heeft geen reserves en woont in een huurhuis. Kunnen gemeente, bank, of verhuurder de familie bij zijn overlijden tot iets verplichten, zoals het regelen en betalen van de begrafenis of het ontruimen van z’n flat?

Uitvaartondernemingen hebben wel eens te maken met familieleden die niet willen betalen voor de begrafenis of crematie van een naaste. Normaal is dat geen probleem. De overledene heeft een uitvaartverzekering en als die niet toereikend is, springen de kinderen wel bij.

Dat betalen ze meestal uit de erfenis. Soms hebben (vereenzaamde) mensen helemaal geen geld of verzekering achter de hand en de familieleden geen trek om bij te springen. Toch zullen ze dat soms moeten doen. De wet op de lijkbezorging stelt dat kinderen, echtgenoot of erfgenamen aansprakelijk zijn voor de uitvaartkosten. Meer daarover leest u in dit bericht op uitvaart.nl.  Het verwerpen van een eventuele erfenis helpt niet. De opdrachtgever van de begrafenis krijgt gewoon de rekening. Als deze hem echt niet kan betalen, kan hij naar de gemeente voor bijzondere bijstand.

Toch zijn er situaties dat de overheid wel in actie komt. Dat gebeurt als niemand in de kring rond de overledene, opdracht geeft voor een begrafenis. Dan moet de gemeente wel ingrijpen, want een lichaam kan niet zomaar ergens in een huis of flat blijven liggen. Voor de nabestaanden heeft dat ook geveolgen. De gemeente zal de woning vergrendelen, zodat er absoluut geen spullen naar een familielid kunnen gaan. En vervolgens zal de gemeente toch kijken naar mogelijkheden om de kosten van de begrafenis op de erfgenamen te verhalen.

Zoals u de zaak nu voorlegt ziet het er dus naar uit dat u opdraait voor de uitvaartkosten van uw broer, want hij heeft geen kinderen of echtgenote. Dat geldt ook voor de ontruimingskosten. De woningbouwvereniging zal vragen het huis weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Ook die kosten zijn voor de familie.

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl

Reactie toevoegen

9 Comments

Door Onzinnige info (niet gecontroleerd) op vr, 27-9-2019 - 20:03

Bovenstaande is ONJUIST !!!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 13-8-2019 - 09:09

Op de wet.
Willen is in dit geval niet aan de orde.
Het zal gewoon moeten.

Door Cindy (niet gecontroleerd) op zo, 12-5-2019 - 16:57

Ik zou graag weten waar dat staat. Ik kom ws binnenkort in deze situatie.
Dank voor een reactie..!

Door Sander (niet gecontroleerd) op wo, 2-5-2018 - 11:56

Gelukkig zijn kinderen verantwoordelijk voor de uitvaartkosten van hun ouders. Als dat niet zo zou zijn zou menigeen het aan de gemeente over willen laten, dan zouden deze uitvaartkosten betaald moeten worden van de belastinginkomsten...

Door Angela (niet gecontroleerd) op do, 22-2-2018 - 09:22

Je kunt de érfenis verwerpen en bent dan niet aansprakelijk. Woningbouw, belasting en andere instanties kunnen dan niets verhalen. Helaas gaat dit niet op voor de kosten van de uitvaart. Als familie ben je verplicht deze te betalen, zelfs als dat familielid jou heeft mishandeld en/of ernstig heeft beschadigd. Bizar. Een AVP is verplicht, maar een uitvaart niet. Dit zou echt niet moeten kunnen.

Door Rico (niet gecontroleerd) op vr, 9-2-2018 - 12:33

Waar is deze uitlating op gebaseerd? ik wil namelijk niet opdraaien voor deze kosten

Door Alphonse (niet gecontroleerd) op vr, 24-11-2017 - 14:22

De info in bovenstaand stuk is onjuist! De gemeente kan de kosten alleen verhalen op kinderen en ouders van de overledene, niet op zussen of broers!

Door Patrick Koning (niet gecontroleerd) op ma, 17-4-2017 - 23:54

Voor zover ik weet mag je nog altijd de "erfenis" weigeren als je zeker weet dat je overleden familielid meer schulden dan bezit had. Het is toch van de zotte dat iemand voor z'n overleden broer of zus moet betalen terwijl die persoon zelf nooit een rooie cent heeft betaald aan een verzekering?

Door gm (niet gecontroleerd) op wo, 29-3-2017 - 15:07

ook als is het volgens de wet je broer of zoon ,als hij niet verzekerd is vind ik dat de familie / ouders niet voor de onkosten moeten opdraaien .
sommige hebben geen geld daarvoor of geen contact met die persoon .