Minister van Justitie: rijbewijsregels niet versoepelen

Minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, wil de rijbewijsregels voor ouderen niet versoepelen.

Oudere automobilisten die doorrijden met een verlopen rijbewijs, hoeven niet te rekenen op coulance van de politie, want minister Grapperhaus is niet bereid een verlopen rijbewijs van 75-plussers te gedogen. Dat besluit staat haaks op de beslissing van sommige verzekeraars om wel soepel om te gaan met verlopen rijbewijzen.
 

CBR

Veel rijdende ouderen zijn in de problemen gekomen door wantoestanden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Daar rommelt het al jaren, met als gevolg dat er nu tienduizenden ouderen en minder validen al maanden wachten op de verlenging van het rijbewijs. Door een gebrek aan keuringsartsen is nu
de verwachting dat deze problemen nog tot 2021 duren. Inmiddels is ex-ProRail topman Pier Eringa ingeschakeld om de problemen bij het CBR aan te pakken.

Daarnaast wordt gewerkt aan nieuwe regelgeving die op 1 december in werking moet treden. Daardoor zouden 75-plussers met een verlopen rijbewijs een jaar door mogen rijden. Of dat lukt, is maar de vraag. Grapperhaus belooft dat het wetgevende proces met spoed wordt doorlopen. Maar tot die tijd is er dus geen coulance voor 75-plussers en minder validen die doorrijden met een verlopen rijbewijs. De boete daarvoor is €95.