Moeilijk aan de bak? Begin voor jezelf!

Getty Images

Voor jezelf beginnen is ‘hot’. Maar na drie jaar blijkt een derde het niet gered te hebben. Waar moet je op letten als startende ondernemer?

Toename naar het ondernemerschap

In 2014 waagden 3500 50-plussers de sprong naar het ondernemerschap. Een toename van 40 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Soms noodgedwongen omdat een ‘gewone’ vaste baan vaak moeilijk te vinden is. Soms doelbewust omdat de markt erom vraagt: bedrijven huren tegenwoordig liever een zelfstandige in met veel ervaring.

Streepje voor

Mannen zijn ondernemender dan vrouwen. ‘Slechts’ 30 procent van de ondernemers is vrouw, zo leren de cijfers van de Kamer van Koophandel. Uit die cijfers blijkt ook dat niet iedereen het redt. Na een jaar staat 86 procent van de bedrijven nog overeind. Na drie jaar is dat 64 procent. “Wie een bestaand bedrijf overneemt, heeft de meeste kans op succes”, weet woordvoerder Ivo de Jong. “En iemand met veel werkervaring, goede contacten en een gevulde spaarpot om zonder lening een onderneming te kunnen starten, maakt ook meer kans.”

Ondanks de grotere kans op ­succes bij het overnemen van een bestaand bedrijf starten de meeste ondernemers als freelancer of een zelfstandige zonder personeel (zzp). Ook dat is een onderneming en daarvoor moet je je dus inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een rechtsvorm kiezen. Meestal is dat een eenmanszaak. Voor het starten van een bedrijf heb je geen diploma’s nodig, maar voor sommige beroepen gelden wel beroepseisen.

Starten vanuit de WW
De uitkeringsinstantie UWV biedt WW’ers een startersregeling aan. Dat klinkt aantrekkelijk, maar er kleven een aantal strenge voorwaarden aan. De regeling geeft 26 weken de tijd om het bedrijf op te starten. Gedurende dit halfjaar wordt de WW-uitkering met 29 procent gekort. In ruil daarvoor vervalt de sollicitatieplicht. Al het geld dat je met het bedrijf verdient, mag je houden. Je mag alleen de eerste 26 weken niet aan de slag voor de oude werkgever op straffe van een boete. Na het halfjaar in de starters­regeling vervalt het recht op WW.

Verdien je nog niet genoeg om van rond te komen, dan kun je aanspraak maken op de bijstand. Wie een eigen huis heeft, heeft daar volgens het UWV dan geen recht op en moet zo snel mogelijk een baan zoeken. Niet iedere WW’er komt in aanmerking voor de startersregeling: dat kan alleen in overleg met het UWV. Dat kijkt vooral naar de haalbaarheid van de ondernemersplannen.

Fiscaal voordeel
Er zijn ook een aantal fiscale voor­delen, zoals de starters- en zelfstandigenaftrek. Die bedragen respectievelijk €2123 en €7280. Houd er wel rekening mee dat de zelfstandigenaftrek vanaf de AOW-leeftijd (2015: 65 jaar en drie maanden) wordt gehalveerd. Om voor deze aftrekposten in aanmerking te komen, geldt onder andere dat je minimaal 1225 uur in de onderneming steekt en dat je meerdere opdrachtgevers hebt. De naar verwachting hogere inkomstenbelasting kun je op deze manier compenseren.

AOW?
De verdiensten van een zzp’er hebben geen gevolgen voor de AOW-uitkering. Ook het pensioen is onafhankelijk van andere inkomsten. De AOW-partnertoeslag kan wel afhankelijk zijn van het (verzamel)-inkomen.

Doe het niet alleen
Netwerken is essentieel wanneer u een bedrijf opstart - er zullen altijd zaken zijn waar u wat minder sterk in bent. Misschien kunt u wel wat hulp gebruiken bij de administratie. Ga naar netwerkborrels, beurzen en andere zakelijke evenementen en ontmoet uw branchegenoten. Ga op zoek naar zakelijke partners. Sluit u aan bij een van de ondernemersplatformen.

Het Stappenplan
In dit stappenplan is uitgelegd hoe u succesvol een bedrijf kan starten.
 

Tip 1: Temper je winstverwachting

Getty Images

Piet en Maria Spelt-Sijbers namen een boekhandel over

‘Onderzoek heel goed de haalbaarheid van je plannen’
Drie jaar geleden namen Piet (63) en Maria (55) Spelt-Sijbers de stap om boek- en kantoorvakhandel Van den Munckhof in Venray over te nemen. In plaats van te rentenieren besloot het stel twee ton te investeren in de boekhandel. Beiden zijn 50 procent eigenaar via een vof (vennootschap ­onder firma). Zij werkte als directiesecretaresse in een champignon­kwekerij en hij als zelfstandig inkoper voor grote bedrijven als netwerkbeheerder Tennet. Piet Spelt: “Nu komen de klanten naar mij toe in plaats van andersom. Veel fijner, hoewel ik nog steeds hard werk, hoor. Zo’n zestig uur per week.” Dat werpt zijn vruchten af, want de winkel is bijna uit de rode cijfers.

Mede door een aanpassing van het assortiment. Naast boeken vinden de toegevoegde cd’s en dvd’s gretig aftrek en ook de webshop voor kantoorartikelen doet het goed. “Maar het belangrijkste is dat wij elk boek kunnen bestellen dat de klant wil hebben”, vertelt de boekhandelaar trots. Heeft het stel nog tips voor starters? Piet Spelt: “Jazeker. Onderzoek heel goed de haalbaarheid van je plannen en laat je niet te veel meeslepen door enthousiasme van anderen. De winstverwachting is ons helaas iets te rooskleurig voorgespiegeld.”
 

Tip 2: Wees persoonlijk en enthousiast

Getty Images

Harry Bisschop en Martine Bulten startten een interieurwinkel

‘We vinden het gewoon ontzettend leuk wat we doen’
Veel interieurwinkels in Venlo moesten de afgelopen jaren de deuren sluiten. Maar Harry Bisschop (57) en Martine ­Bulten (65) wisten heel goed wat ze deden toen ze drie jaar geleden hun gloednieuwe interieurwinkel Bisschop & ­Bisschop startten. “Ik heb altijd als verkoopleider van een groothandel in woningtextiel gewerkt”, vertelt Bulten. “Zodoende kwam ik bij heel veel interieurwinkels over de vloer en wist ik precies waarom de ene winkel het wel goed deed en de andere niet.” Toen haar man zonder werk kwam te zitten, was het moment daar. Ze zegde haar baan op en samen kozen ze een mooie locatie uit om hun winkel te vestigen.

Hun geheim: “Onze persoonlijke benadering. Ik hoor vaak dat mensen helemaal blij worden van mijn enthousiasme en dat is echt niet gespeeld. Ik vind het gewoon ontzettend leuk wat ik doe.” Dankzij de inkoopvaardigheden van de Venlo’ers is de winkel bovendien altijd voorzien van de mooiste collectie gordijnen en zonwering. De zaken gaan zo goed dat ze hun winkel binnenkort verhuizen naar een groter pand. “Net als nu een ­woning die is omgebouwd tot winkel, want dat is voordeliger dan een bedrijfspand”, weet Bulten.
 

Tip 3: Studeer en werk hard

Getty Images


Ron Andes begon voor zichzelf als wijntaxateur

'Financieel gezien ben ik erop vooruitgegaan'
De 55-jarige Ron Andes uit Breda proeft elke week minstens honderd wijnen en krijgt daarvoor nog goed betaald ook. Andes brengt wijnhuizen in contact met geschikte importeurs. Én hij maakt een voorselectie uit het internatio­nale aanbod van wijnen voor inkopers. Zodoende vliegt hij regelmatig naar China, een van de grootste wijnimporteurs, en naar de populairste wijnlanden Frankrijk en Italië. Toen Andes zeven jaar geleden zijn baan kwijtraakte en ­vanuit een uitkering zijn bedrijf met de veelzeggende naam ­Flying Wine Buyer begon, had hij niet durven hopen dat zijn eenmanszaak zo’n succes zou worden. “Financieel gezien ben ik er zelfs op vooruitgegaan”, vertelt hij.

De zaken gaan zo goed dat Andes twee jaar geleden besloot om zichzelf ook als wijntaxateur aan te bieden. De wijnexpert: “Als een partij wijn verloren gaat door een ongeval, huren verzekeraars mij in om de schade te bepalen.” Wilt u in de voetsporen van Andes treden? Dan moet u hard studeren. Want de wijnexpert bezit de titel Magister Vini, het hoogst erkende professionele wijndiploma, dat vergelijkbaar is met Master of Wine. Daarnaast heeft hij een opleiding tot Register Wijn Taxateur & Makelaar voltooid. Én hij spreekt vloeiend Duits, Italiaans, Frans en Engels.

Bron 
  • Geld & Recht