Schuldenwijzer biedt burgers online overzicht schulden

Nederlanders kunnen voortaan op één online platform een overzicht van hun schulden inzien. Op Schuldenwijzer.nl geven gerechtsdeurwaarders een overzicht van alle beslagen die bekend zijn.

Schuldenwijzer is een initiatief van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en de Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG).  Via het platform kunnen mensen met schulden niet alleen inzicht krijgen in hun eigen schuldenlast, maar dit ook delen met andere partijen zoals schuldhulpverleners. Daardoor kan hulp bij schulden efficiënter verlopen.

DigiD

Inloggen op de website gaat op een veilige manier via DigiD. Daarna toont de website een overzicht van alle beslagen die door gerechtsdeurwaarders zijn gelegd bij derden, zoals beslagen op loon en pensioen. Ook de beslagvrije voet (het vermogen waarop geen belasting mag worden gelegd) wordt getoond.

Toekomst

Nog niet alle informatie is op de Schuldenwijzer terug te vinden. Schulden bij de Belastingdienst, het CJIB en het UWV worden nog niet meegenomen. Die komen er mogelijk volgend jaar bij.

Volgend jaar is in het overzicht ook te zien of deurwaarders een vordering in behandeling hebben, dus nog voordat het beslag wordt gelegd. Die functie moet verhogende incassokosten voorkomen.

Bronnen: AD, NOS en Schuldenwijzer