PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

'Sollicitatieplicht verdwijnt voor bijna-gepensioneerden'

Als het aan minister Asscher van Sociale Zaken ligt, zijn mensen die bijna met pensioen gaan niet meer verplicht om te solliciteren. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment is er geen sollicitatieplicht meer voor mensen die een jaar voordat ze AOW krijgen hun baan verliezen. Minister Asscher wil hetzelfde voor iedereen die al werkloos is en een jaar later met pensioen mag.

Eerder pleitte de FNV al voor het stopzetten van de sollicitatieplicht voor 64-plussers. De vakbond wordt gedeeltelijk op haar wenken bediend. De minister wil de sollicitatieplicht niet bij 64 jaar laten eindigen, maar dus een jaar voor de eerste AOW.

Of zoals de minister het beschreef: "Ik wil (…) bezien in hoeverre het in de rede ligt om het verschil in de vrijstellingsregeling weg te nemen, tussen uitkeringsgerechtigden die al op de eerste werkloosheidsdag deze leeftijd hebben en degene die tijdens de uitkeringsduur deze leeftijd bereiken."

Reactie toevoegen

54 Comments

Door Andrea (niet gecontroleerd) op wo, 12-7-2017 - 13:25

Besteed meer aandacht aan de jongeren wat betreft de sollicitatieplicht. Zij hebben nog een lange weg te gaan.
De regels zoals ze nu zijn maakt mensen lam en lui.
Zodra iemand in de WW raakt, maakt hij zich niet druk zolang de WW loopt. Elke maand geld voor niets doen. En daarna evt. bijstand met toeslagen en kwijtscheldingen. Alle tijd om elke dag aan de waterkant te zitten vissen. Als hij weer aan het werk zou komen maakt het financieel gezien niets uit. Dit zijn diverse mensen die ik ken. Nog geen 40 jaar oud.
Degenen die niet in de bijstand komen omdat ze een partner hebben, maken zich pas aan het eind van de WW druk.
En verwacht ook meer van immigranten!
Zo niet, dan worden we een land van handophouders. Een land van zombies.
En laat "ouderen" die een arbeidsverleden hebben en al veel in de maatschappij gedaan hebben met rust!

Door Beatrix vd broek (niet gecontroleerd) op wo, 12-7-2017 - 13:18

Doe net als vélen. ga in de ziektewet , ook al ben je gezond ,dan ben je van solliciteren af .

Door G.Meijer (niet gecontroleerd) op di, 11-7-2017 - 17:06

Precies!!! Ik moet nu ook ineens tot 66 solliciteren!!! Ben bijna 65 en heb copd...longenfiseem..enz.
Ik wordt nergens meer aangenomen en toch 4 sollicitaties pm doen!!! Zo bizar!!

Door Theo van Ingen (niet gecontroleerd) op do, 29-6-2017 - 15:03

Heel herkenbaar, maar niemand die er bij stilstaat dat je zoals bij mij na een arbeidsperiode van 48 jaar ook je steentje bijgedragen hebt aan de WW welke elke maand van je salaris werd ingehouden, voor het geval je in de WW terecht kwam.
Dat nu ook nog je Flexivut en je pensioen (waar je je hele leven aan betaald hebt),worden gekort op je WW uitkering daarover kan ik inderdaad ook alleen maar zeggen "BEDANKT REGERING".

Door Alex Steems (niet gecontroleerd) op do, 8-6-2017 - 20:52

Tijdens de wedstrijd worden de spelregels telkenmale aangepast: in november a.s. twee jaar werkeloos, leeftijd op 1 september 65 jaar. 64 jarigen die vanaf januari 2017 werkloos zijn geworden hoeven niet meer te solliciteren. Ik wel en tot ik daadwerkelijk met pensioen ga: 65 jaar en 9 maanden. Wat een onzin om nog te moeten solliciteren, kans op werk is werkelijk 0,0 !

Door K.A , (niet gecontroleerd) op do, 1-6-2017 - 19:48

Ik ken deze regeling,maar dit is een vorm van iedereen gelijke rechten.
Dus m.i iedereen vrijstelling in het laatste jaar voor de AOW.
Want de kansen op werk zijn voor iedereen gelijk

Door robbertone (niet gecontroleerd) op wo, 31-5-2017 - 07:55

Status regeling vrijstelling verplichtingen sociale zekerheidswetten ( sollicitatieplicht ouderen laatste jaar voor ingang AOW)

Voortgang van de wijziging is vertraagd door de controversieel verklaring van de nieuwe vaste kamer commissie voor sociale zaken en werkgelegenheid.

Het huidige kabinet is demissionair.
De regeling wordt opnieuw beoordeeld na aantreden van het nieuwe kabinet.
De procedure is dan als volgt:
Na het aantreden van een nieuw kabinet houdt de Kamer eerst een debat over de regeringsverklaring. Kort daarna stuurt het nieuwe kabinet een officiële mededeling naar de Kamer over de voorstellen van het vorige kabinet die het handhaaft dan wel intrekt. Daarna kunnen alle eerder controversieel verklaarde onderwerpen weer geagendeerd worden voor een procedurevergadering, waarin wordt besloten over de verdere behandeling.

Dit kan kan dus nog wel even duren nog afgezien van wijzigingen.

Door Henk (niet gecontroleerd) op di, 30-5-2017 - 19:59

Ik zit in precies de zelfde situatie maar sinds ik in de iow zit heb ik nog niet weer gesolisiteerd nu 3 maanden ,bij op mijn werkmap staan geen taken meer..maar het verschild per UWV vestiging daar ben ik in middels allang achter gekomen.

Door G. Baks (niet gecontroleerd) op ma, 29-5-2017 - 17:02

Hèhè gaan ze het eindelijk snappen daar in Den Haag???
Hou toch op met deze groep (60+ers) hiermee lastig te vallen

Door Marja (niet gecontroleerd) op ma, 29-5-2017 - 15:06

uw collega geeft ''geluk'', wie eenmaal een of ander etiketje (bijvoorbeeld dat van niet gezond) heeft weten te bemachtigen, kan vaak iets bereiken (bijvoorbeeld vrijstelling van sollicitatieplicht). Zonder etiketje kom je echter nergens.