PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

'Sollicitatieplicht verdwijnt voor bijna-gepensioneerden'

Als het aan minister Asscher van Sociale Zaken ligt, zijn mensen die bijna met pensioen gaan niet meer verplicht om te solliciteren. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment is er geen sollicitatieplicht meer voor mensen die een jaar voordat ze AOW krijgen hun baan verliezen. Minister Asscher wil hetzelfde voor iedereen die al werkloos is en een jaar later met pensioen mag.

Eerder pleitte de FNV al voor het stopzetten van de sollicitatieplicht voor 64-plussers. De vakbond wordt gedeeltelijk op haar wenken bediend. De minister wil de sollicitatieplicht niet bij 64 jaar laten eindigen, maar dus een jaar voor de eerste AOW.

Of zoals de minister het beschreef: "Ik wil (…) bezien in hoeverre het in de rede ligt om het verschil in de vrijstellingsregeling weg te nemen, tussen uitkeringsgerechtigden die al op de eerste werkloosheidsdag deze leeftijd hebben en degene die tijdens de uitkeringsduur deze leeftijd bereiken."

Reactie toevoegen

64 Comments

Door Robert (niet gecontroleerd) op zo, 17-9-2017 - 17:09

Hoop worden weinig concrete antwoorden op eerder gestelde aangaande reacties; concreet iemand van 64+ zit in de WW, hij moet nog 2 jaar wachten op zijn AOW. Vraag/ antwoord? Moet hij doorsolliciteren tot zijn AOW of mag hij 1 jaar voor zijn AOW stoppen met verplicht te solliciteren van het UWV

Door Berend (niet gecontroleerd) op di, 5-9-2017 - 08:34

Volgens mij hebben vakbonden al jaren niet veel meer in te brengen Den Haag doet maar en iedereen blijft thuis op de bank zitten.
Opvallend is dat mensen uit de top van de vakbonden al snel doorstromen naar de politiek, dus die gaan zich zelf ook echt niet in de vingers snijden door Den Haag tegen zich in het harnas te jagen.
En de Democratie is een papieren democratie, dus vakbonden? nee daar moet je het niet van hebben.

Door Berend (niet gecontroleerd) op vr, 1-9-2017 - 12:35

Ik ben 64 en solliciteer mij een slag in de rondte, maar of je hoort er niets meer van of je bent niet de juiste persoon. Dat snap ik als je 64 bent zit niemand op je te wachten al doen zij in Den Haag anders geloven, ik leef in de werkelijkheid.
Het zou op deze leeftijd toch veel mooier wezen je sollicitatie tijd nuttiger te besteden aan oa vrijwilligerswerk, dat men daar niet iets mee gaat doen mi. help je zo mensen die het nodig hebben en ben je weer van nut ipv dat zin loze solliciteren op je 64 of nog ouder.

Door K.A (niet gecontroleerd) op ma, 28-8-2017 - 22:47

Mijn vrouw zit nu bijna 5 jaar in de WW en IOW , maar ze behoort tot de kanslose op de arbeidsmarkt.
Ze moet nog tot haar 66e jaar solliciteren terwijl je een jaar voor je AOW datum in de WW komt niet meer hoeft te solliciteren schijnbaar beseft de politiek niet dat dit pure leeftijd discriminatie
Iedereen op die leeftijd kansloos is,wanneer worden ze in de politiek eens wakker

Door Henny (niet gecontroleerd) op ma, 28-8-2017 - 10:14

Onderstaande brief voor aan de kamer van de heer Asscher op internet gevonden betreffende de sollicitatie plicht voor de oudere werknemer.Volgens de brief had het een en ander geregeld moeten vanaf 1 april maar ik heb daar niets over gevonden. In de brief aan de kamer heeft meneer Asscher het over de pensioen leeftijd en elders lees ik weer de aow leeftijd, erg verwarrend allemaal. Maar hoe staat het er nu voor:
Bij deze de brief:
Datum 21 maart 2017 Betreft Sollicitatieplicht 1 jaar voor pensioengerechtigde leeftijd / pensioenaftrek op WW-uitkering

Pagina 1 van 2

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 F 070 333 44 00 www.rijksoverheid.nl

Onze referentie 2017-0000051254

Tijdens het algemeen overleg van 9 februari 2017 heeft u gevraagd naar de stand van zaken met betrekking tot het voornemen om de vrijstelling van de sollicitatieplicht gelijk te trekken voor mensen die bij instroom in de WW de leeftijd van één jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd hebben en degenen die deze leeftijd bereiken tijdens de WW-duur. Met deze brief ga ik hier nader op in. Daarmee reageer ik direct op uw commissiebrief van 30 september 2016 (uw kenmerk 2016Z15985/2016D35837) waarmee u vraagt om mijn reactie

In mijn brief van 22 december 2016 over de uitwerking van het actieplan Perspectief voor vijftigplussers heb ik u geïnformeerd dat ik voornemens ben te regelen dat de vrijstelling van de sollicitatieplicht geldt voor iedereen die de leeftijd van één jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd bereikt1. Ook heb ik u geïnformeerd over de financiële effecten van deze wijziging.

Om deze vrijstelling te effectueren moet de regeling vrijstelling sociale zekerheidswetten worden aangepast. Mijn eerder genoemde brief van 22 december 2016 stond geagendeerd voor het Algemeen Overleg arbeidsmigratie, loondoorbetaling bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en arbeidsmarktbeleid van 9 februari jl. Ik heb de uitkomst van dit Algemeen Overleg afgewacht, alvorens de betreffende regeling aan te passen. Ik streef er nu naar de aangepaste regeling uiterlijk 1 april voor uitvoeringstoets aan UWV te sturen.

Door G Meijer (niet gecontroleerd) op do, 24-8-2017 - 19:41

Precies!!! Ik heb hetzelfde!! Daarbij hoge bloeddruk...diabetes...en jicht in mijn handen..ik ga eind volgend

Door John van de Maat (niet gecontroleerd) op ma, 7-8-2017 - 23:07

Ik geloof er niets van, Dit is een verhaal voor de bunne

Door Ingrid (niet gecontroleerd) op zo, 6-8-2017 - 14:07

Mijn buurvrouw werd ingeruild voor een jonger model en kwam in de bijstand. Op een dag zei ze blij: Ik hoef niet meer te solliciteren omdat ik 40 ben. Zelf was ik van plan om op mijn 60ste mijn bedrijf te verkopen. Totdat de banken "gered" moesten worden van ons belastinggeld. Afbraak van sociale zekerheid werd versneld, maar een meerderheid van de bevolking was daar vóór. Ze dachten dat het alleen anderen zou treffen. Iedereen verarmde, mijn omzet daalde, ik moest doorwerken en uiteindelijk stoppen zonder te kunnen verkopen. Als 60 plusser naar de bijstand, viel ik van de ene verbazing in de andere. De idiote regels, waaraan 60 plussers, maar ook jongeren worden onderworpen, die kansen om weer een bestaan op te bouwen belemmeren en het zelfvertrouwen aantasten. Nu moet ik dus ook doorgaan met solliciteren. Wie neemt er nog een 65 jarige aan? Ik schrijf de bedrijven die netjes antwoorden op mijn zinloze sollicitaties een bedankje. Waant ook voor hun is dit een last. Maar nog steeds kom ik reacties van rechtse rakkers tegen, die denken dat het alleen anderen treft.

Door Sjaan (niet gecontroleerd) op zo, 6-8-2017 - 13:38

Ik doe twee dagen per week vrijwilligerswerk bij de Politie op administratief vlak omdat ik bezig wil zijn en ik solliciteer zo veel als mogelijk is. Begin juli ben ik 65 geworden en een dag later had ik een gesprek bij de gemeente i.v.m. deelname aan wéér een traject bij Baanbrekend. Dit traject is de afgelopen week gestart omdat ik met vakantie geweest ben. Ik moet ineens maar liefst zes sollicitaties per week doen terwijl er voorheen geen sprake was van een dergelijke druk. Ook voor schoonmaak, produktiewerk e.d.. Veel bedrijven laten duidelijk d.m.v. bedekte termen weten dat de vacature bestemd is voor jongeren. Zie er dan maar eens zes per week bij elkaar te sprokkelen die niet gericht zijn op jongeren. Onderzoek toont aan dat drie op de honderd 55-plussers nog aan het werk komt, laat staan een 65-plusser. Omdat ik dolgraag nog een jaar of vijf wil werken ik al jarenlang m´n uiterste best om een baan te vinden maar dan zonder druk van de gemeente. Het afgelopen jaar zijn werkmanagers van de gemeente bezig geweest voor me en hebben me bij diverse werkgevers aangeboden. Telkens denk je dat het nú moet lukken maar dan krijg je o.a. te horen dat de werkgever toch weer kiest om met iemand een gesprek aan te gaan die een aantal jaren jonger is dan ik. Ze spreken of zien me niet, kennen slechts mijn CV en hebben toch een oordeel. Ik weet zeker dat ik het qua gezondheid nog kan winnen van behoorlijk wat begin vijftigers.

Door George (niet gecontroleerd) op wo, 2-8-2017 - 09:36

Mens dit sort beslissing neemt denk alleen over cijfers. Wij betalen en hun beslist wat we krijgt. (Demografische beslissing ).