Speciaal fonds om geld te lenen voor weghalen asbestdak

Er komt een speciaal fonds voor huiseigenaren met een asbestdak. Het fonds gaat leningen verstrekken om de verwijdering te stimuleren én te financieren.

Geld lenen

Afgelopen zomer hield de Eerste Kamer een wet tegen die asbestdaken helemaal moest verbieden. Volgens de Kamer zou de nieuwe wet huiseigenaren gedwongen op hoge kosten jagen. Daarom komt staatssecretaris van Veldhoven (Infrastructuur) nu met een speciaal fonds, waar huiseigenaren geld kunnen lenen voor de verwijdering van asbestdaken. Met het fonds – dat tot 2028 loopt - hoopt de staatssecretaris mensen toch te verleiden om hun asbestdaken te laten verwijderen. Het fonds vervangt de subsidieregeling, begin 2019 was het subsidieplafond van 75 miljoen bereikt. 

Asbestverbod

Asbest mag al meer dan 25 jaar niet meer gebruikt worden als bouwmateriaal, maar zit nog in veel daken van oudere huizen en schuren. Bij verwijdering komen asbestvezels vrij die ziektes als stoflongen en longkanker kunnen veroorzaken. Het verwijderen gebeurt daarom door gespecialiseerde bedrijven, maar daar hebben huiseigenaren niet altijd geld voor. Het nieuwe fonds biedt huiseigenaren de mogelijkheid hier geld voor te lenen. 

Rol voor gemeente

De Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen reageert positief op het nieuws, maar wil dat gemeenten een regierol gaan nemen. “We hebben grote projecten nodig waarbij een complete wijk wordt aangepakt” laat de contactgroep aan de NOS weten. “Niet één huisje en volgend jaar het huis van de buren. Dat is ontzettend inefficiënt en geeft constante overlast.” 

Het Rijk, provincies, gemeenten en banken gaan het fonds financieren. Meer informatie over de voorwaarden van de lening is nog niet bekend.

Bronnen: NOS, Rijksoverheid