Statiegeld leidt tot minder zwerfafval

Getty Images

Na de invoering van statiegeld is het aantal kleine plastic flesjes in het zwerfafval bijna gehalveerd. Daarentegen worden er meer blikjes in het zwerfafval aangetroffen. Aan het eind van dit jaar wordt ook voor blikjes statiegeld ingevoerd waardoor ook deze afvalstroom naar verwachting zal verminderen.

Dat schrijft staatssecretaris Heijnen van Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. In de tweede helft van 2021 werd 41 procent minder kleine flessen in het zwerfafval geteld dan in dezelfde periode in 2020. De staatssecretaris verwacht dat deze daling door zal zetten dankzij het statiegeld.
Statiegeld voor kleine plastic flessen is op 1 juli 2021 ingevoerd. Klein is minder dan 1 liter. Het statiegeld bedraagt 0,15 euro voor flesjes voor frisdrank en water. Op flesjes voor smoothies, sap of zuiveldranken zit nog geen statiegeld.
De statiegeldflesjes zijn in te leveren bij de inleverautomaat in de supermarkt. Inleveren wordt ook mogelijk bij vrijwillige inleverpunten, zoals een sportkantine en bioscoop. Dit systeem wordt de komende tijd geleidelijk ingevoerd. Vrijwillige inleverpunten zijn niet verplicht statiegeld te betalen. Een sportclub kan bijvoorbeeld het statiegeld zelf benutten voor verbeteringen op de club.

Blikjes

Het statiegeld voor blikjes, dat op 31 december dit jaar wordt ingevoerd, wordt ook 15 cent. Er gaan in Nederland per jaar ongeveer 2 miljard blikjes over de toonbank. Daarvan belanden er jaarlijks 150 miljoen in het milieu. Waar de blikjes kunnen worden ingeleverd is nog niet vastgesteld. Producenten van blikjes en supermarkten werken aan een inleversysteem.

Auteur 
Bron 
  • Rijksoverheid