Steeds grotere kans op namaakproducten

Vooral opletten bij online winkelen

Getty Images

De kans dat consumenten met de aankoop van (merk)kleding, cosmetica, speelgoed of medicijnen namaak in huis haalt is groter dan ooit. Volgens onderzoek door het Europese bureau voor intellectueel eigendom EUIPO is nu negen procent van de Nederlanders misleid met een nagemaakt product. Daarvoor betalen consumenten te veel, er zit geen garantie op en ze zijn soms zelfs levensgevaarlijk.

Volgens EUIPO kunnen namaakproducten voor ernstige gezondheids- en veiligheidsrisico's zorgen. Bijvoorbeelld bij nepmedicijnen, nagemaakte mondkapjes en slecht werkende elektronica die voor brandgevaar kunnen zorgen.

Eerder besteedde het TV-programma Radar al aandacht aan nep- en namaakproducten.

(tekst gaat door onder video)

Het is niet illegaal om nepproducten te kopen, maar erin handelen is wel illegaal. Als je dus iets probeert door te verkopen, ben je in principe strafbaar.

Nepproducten herkennen

Het is soms lastig om nep en echt van elkaar te onderscheiden, zeker bij het online winkelen. Maar een belangrijk alarmsignaal is en blijft: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het meestal niet waar. Een (extreem) lage prijs, levering vanuit een land buiten de EU, beperkte contactmogelijkheden zijn allemaal redenen om extra alert te zijn. Toch van plan iets in het buitenland te bestellen? We schreven eerder een artikel over de haken en ogen die daar aan kunnen zitten.

Auteur