Stormschade en uw autoverzekering

Getty Images

Na een storm kan het goed mis zijn. Bomen, takken of dakpannen die tijdens een storm op uw auto vallen, veroorzaken een fikse stormschade aan uw auto. Niet alleen onhandig, ook heel vervelend.

Stormschade

Tijdens een flinke storm kan het er spookachtig aan toe gaan. Complete bomen waaien om en dakpannen vliegen samen met afgewaaide takken van bomen door de lucht. Ondervindt u de gevolgen van stormschade? Volg dan dit stappenplan.

Storm

Wanneer is er sprake van storm? Bij windracht 9 stormt het. Er kan dan flinke schade aan uw auto ontstaan. Denk aan een boom die omwaait en op uw auto valt. De schade is dan enorm. 

WA-autoverzekering

Stormschade is bij de meeste autoverzekeringen gewoon verzekerd. Alleen met een WA-dekking bent u niet verzekerd voor stormschade. De WA-dekking dekt namelijk alleen schade die u anderen toebrengt. Maar waait de boom van de buurman op uw auto doordat de buurman zijn boom niet goed heeft verzorgd en is uw auto total loss? Dan kunt u de buurman aansprakelijk stellen en zelf de schade verhalen.

Autoverzekering en stormschade

Stormschade aan uw auto is met een WA beperkt casco of Allrisk autoverzekering gewoon verzekerd.

Stormschade claimen

Heeft u stormschade aan uw auto en is uw auto WA beperkt casco of Allrisk verzekerd? Dan kunt u de schade claimen op uw autoverzekering. U hoeft zich over het algemeen geen zorgen te maken om uw schadevrije jaren. Want stormschade aan uw auto claimen heeft dit veelal geen gevolgen voor uw schadevrije jaren.

Eigen risico

Veel autoverzekeringen hebben een standaard eigen risico. Claimt u stormschade dan moet u rekening houden met het eigen risico. Is uw verzekeraar aangesloten bij een herstelbedrijf en laat u uw auto bij dat herstelbedrijf repareren, dan betaalt in veel gevallen minder of zelfs geen eigen risico.

8 Tips autorijden bij storm

Gaat u met uw auto de weg op tijdens een storm? Het is raadzaam uw rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden. Zo doet u dat:

  1. Rijd met 2 handen aan het stuur
  2. Pas uw snelheid aan
  3. Houd rekening met de omstandigheden, zoals de mogelijkheid dat een fietser uitwijkt door de wind
  4. Probeer plekken met veel wind, zoals dijken en bruggen, te vermijden
  5. Houd afstand. Storm gaat vaak samen met regen en bij een nat wegdek is uw remweg langer
  6. Wordt u verrast door heftige bui en heeft u slecht zicht? Zet uw auto dan veilig aan de kant
  7. In of uit de auto stappen? Wees voorzichtig met het openen van het portier
  8. Neem eten, drinken en uw telefoon mee onderweg

Stormschade voorkomen

Stormschade aan uw auto is behoorlijk vervelend en kunt u vaak niet voorkomen. Natuurlijk kunt u als er storm op komst is, uw auto beter niet bij een boom of schutting parkeren maar juist in de garage of een andere plek uit de wind. Kan dit niet, controleer dan of er geen losse spullen bij uw auto staan.  Zoals een fiets of een afvalbak.

Schade melden

Heeft u na een flinke storm schade aan uw auto? Meld de schade dan zo snel mogelijk bij uw verzekeraar. Tip: stuur ook foto’s mee.

Bron: Generali.nl

Auteur