PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Zestigers boos over AOW-leeftijd

De in 2012 verhoogde AOW-leeftijd frustreert veel 60-plussers. "Voor veel ouderen moest in het zicht van de haven het roer om", schrijven de onderzoekers. 

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) heeft bij 6800 werknemers van 60 jaar en ouder onderzocht hoe ze met de verhoogde AOW-leeftijd omgaan. De huidige AOW-leeftijd is 65 jaar en 5 maanden. Uit het onderzoek blijkt dat veel zestigers maar met moeite hun pensioen halen.

Belemmering

Zeven op de tien oudere werknemers heeft een langdurige ziekte, aandoening of handicap. 40 procent geeft aan belemmerd te worden in zijn of haar werk. De meeste lager opgeleiden ervaren hun werk als lichamelijk zwaar, terwijl de meeste middelbaar- en hoger opgeleiden stress voelen.

Inleveren

Respondenten in het onderzoek die werkzaam zijn in de sectoren overheid, zorg, onderwijs en de bouw stoppen gemiddeld het liefst met werken als ze 63 zijn. Vaak kan dat ook, maar het is kostbaar. Voor ieder jaar dat mensen eerder dan de AOW-leeftijd stoppen, leveren ze volgens de nieuwe regels levenslang 8 procent van hun bedrijfspensioen in. Weet u al hoeveel AOW u krijgt?

Lees ook: ouderen willen blijven leren

Bron: NOS

Reactie toevoegen

15 Comments

Door Guus (niet gecontroleerd) op za, 4-3-2017 - 20:47

Werkloze jongeren zielig kom nou het zware werk in de metaal word gedaan door buitenlanders. Om dat er geen jongere meer te vinden is die zijn handen vuil wil maken kijk eens naar vacature,s in de techniek deze zijn on vervulbaar

Door Robert van Heem... (niet gecontroleerd) op vr, 3-3-2017 - 19:20

belachelijk allemaal de regering is de weg kwijt. Ze kunnen allemaal mooi praten met een salaris van plus minus 9000euro per maand een beetje praten en zitten op een reet.
ik als schoonmaker wordt gestraft moet tot mijn 69 gaan werken voor wat die vergrijzing
En al die miljarden die naar Griekenland zijn gegaan waar is dat geld gebleven
Weet je beste mensen we krijgen geen euro meer terug Goedzo Rutte goedgedaan met je salaris van 12000euro per maand Zullen we van beroep varanderen jij kan mijn beroep niet aan je gaat zelfmoord plegen. Over zelfdoding gesproken natuurlijk moet de leeftijd omlaag dan hoef je zeker geen pensioenen meer te betalen.je denkt dat je slim bent jou tijd komt nog karma. Je bent de grootste leugenaar van Nederland. referendum Oekraine de vraag was ja of nee bevolking heeft gestemd op neeeeeee. jij gaat toch door kijk hoe je bent leugenaar Mij houdt niet voor de gek Wilders dat is de man van Nederland

Door Tina (niet gecontroleerd) op zo, 29-1-2017 - 17:19

na 40 jaar gewerkt te hebben in de schoonmaak, versleten knieen en artrose in handen , is dit niet meer vol te houden maar stoppen kan ook niet mijn loon was niet zo dat je eerder kan stoppen keek uit naar 65 jaar die 2 jaar extra nekt je

Door H. Molter (niet gecontroleerd) op zo, 8-1-2017 - 18:41

41 jaar bijna 24/7 gewerkt. In de jaren 80 voorgehouden dat we op de leeftijd van 58 jaar AOW zouden krijgen! Je werkt ernaar, je leeft ernaar! En wat als je uiteindelijk die leeftijd bereikt hebt? Doorgaan en nog verder doorgaan! Geen probleem maar als je over de "zestig" grens gekomen bent, blijkt dat je nog steeds verder moet! 41 jaar werken achter de rug, uitgerangeerd en in de WW en kans op werk in dit land: NIHIL! Vut betaald en alle overige premies! Wie lacht er? Ik niet! Bedankt Nederland namens alle leeftijds lotgenoten!

Door G.Buytenhek- (niet gecontroleerd) op do, 3-3-2016 - 14:13

Schandalig wij zijn beide vanaf 14 jaar en 16 jaar oud aan het werk en hebben straks geen inkomen meer vanaf de leeftijd van 65 jaar.

Door t. kampstra (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 19:55

ben boos omdat wij langer moeten doorwerken, want wij gingen met 14 jaar al aan het werk , dat is lang genoeg dacht ik en wij hebben ook betaald voor de vut en die is afgeschaft maar het geld hebben de hoge heren lekker in eigen zak laten vallen, diefstal noemen wij dat de kleine man wordt altijd gepakt, schande .

Door E Moonen op di, 1-3-2016 - 19:24

Het frustreert niet alleen ouderen, maar ook werkloze jongeren.
Het is dan ook een totaal krankzinnig beleid dat jongeren geen baan hebben en mensen die oud, moe en versleten zijn gedwongen worden om langer te werken. Vaak halen ze de gepensioneerde leeftijd nog geen eens. Door alle stress die deze maatschappij tegenwoordig met zich mee brengt.

Door Marian (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 19:14

61, gescheiden na 25 jaar huisvrouw en moeder, kapotgewerkt in de thuiszorg, door ongelukkige val niet meet in staat te werken, einde alimentatie in zicht, heel klein pensioen in 't te verre vooruitzicht...zal ik nog even doorgaan?

Door Wil Kilwinger (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 17:05

Dit achtelijke plan kan alleen bedacht worden door politici die een hele dag niets doen dan zitten. Jongeren zijn werkeloos, hoe zou datkomen? Geld voor een fatsoenlijk pensioen op 65 jarige leeftijd is er niet, neen, onze belasting centen gaan naar de buitenlanders en onzepensioen premie naar de directie en aandeelhouders .
Walgelijk

Door G.Hofmeijer (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 16:46

Ik vind het afhankelijk van het werk dat men doet . Zwaar lichamelijk werk zoals de zorg , in de bouw en meer van dat soort beroepen is bijnaniet te doen dan is 65 al bezwaarlijk.
En ik vind ook dat jongeren de kans moeten krijgen